Драган Бојовић / - Драган Бојовић
26/11/2021 u 20:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојовић: Скупштина показала посвећеност побољшању дијалога са новинарима

Он је навео да Скупштина ради на дефинисању механизама који ће ефикасније сузбијати говор мржње, клевете и лажи, као и на нормативној и институционалној заштити извора информација и повјерљивости новинарске тајне

Нови сазив Скупштине демонстрирао је посвећеност унапређењу дијалога са новинарским удружењима и отвореност за рјешавање проблема, поручио је посланик Демократске народне партије Драган Бојовић.

Како је саопштено из Скупштине, Бојовић је, на регионалној конференцији "Унапређење дијалога између парламента и новинара са Западног Балкана“ у Скопљу, поручио да се медијски сектор у Црној Гори суочава са бројним проблемима.

 - Према његовим ријечима, нови сазив Скупштине, на самом почетку мандата, демонстрирао је посвећеност унапређењу дијалога са новинарским удружењима и отвореност за рјешавање проблема-  навели су из Скупштине.

Бојовић је казао да су одржани састанци са представницима Удружења новинара и Синдиката медија, гдје је, према његовим ријечима, показана спремност да се заједнички ради на побољшању укупног амбијента за дјеловање медија.

 - Скупштина је у последње вријеме препозната као најтранспаретнији парламент на простору Бивше Југославије, према разултатима недавног истраживања - навео је Бојовић.

Он је навео да Скупштина ради на дефинисању механизама који ће ефикасније сузбијати говор мржње, клевете и лажи, као и на нормативној и институционалној заштити извора информација и повјерљивости новинарске тајне.

Бојовић је подсјетио на иницијативу у оквиру садашњег сазива Скупштине да се новинарима додијели статус службеног лица, која је у фази реализације.

Он је навео да чести напади на новинаре и новинарке обавезују на снажније и проактивније дјеловање, како безбједност медијских посленика не би била нарушена.

- Много пута се дешавало да новинари буду привођени, пребијани само зато што су извјештавали са неког протесног скупа, митинга, иако је то њихов посао и не мора бити у корелацији са њиховим личним увјерењима -  рекао је Бојовић.

Он је навео да је тема говора мржње у медијима посебно комплексна и изазовна за адекватно нормативно уобличавање.

 - Посебно проблематичан је говор мржње и дикриминаторна терминологија која је у експанзији на друштвеним мрежама -  рекао је Бојовић.

Он је навео да је посебно важно знати које су границе слободе извјештавања, подсјетивши да је у законодавству Црне Горе клевета декриминализована.

 - То се може схватити као подстицај медијским слободама, али је у међувремену значајно повећан број лажи, манипулација, денунцијација разних врста, које су често подстакнуте веома сумњивим мотивима -  рекао је Бојовић.

Он је навео да треба размислити у правцу ефикаснијег и ригорознијег прекршајног кажњавања, које би осјетним финансијским санкцијама умањило експанзију оваквих негативних појава у медијској сфери.

- Такође, говор мржње, с друге стране, треба ревносније кривично санкционисати - навео је Бојовић.

Он је навео да се мора се водити континуиран дијалог са медијима како би се боље разумјеле њихове потребе.

 - Наша визија је држава у којој медији могу слободно да раде, у безбједном окружењу и на уређеном тржишту, без обзира на њихову уређивачку политику-  рекао је Бојовић.

Он је навео да је фокус Скупштине у потпуности усмјерен на реформу медијског законодавства, медијску стратегију и активирање постојећег Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија.

Реформа медијског законодавства посебан акценат ставиће на онлајн медије, унапређење заштите новинарских права, интегритета, као и на дјелотворну и непристрасну саморегулацију.

Како је додао, реформа ће се фокусирати и на транспарентност тржишних услова за све медијске актере, транспарентност власништва над медијима али и јавних субвенција.

Он је поручио да без слободе медија нема слободног ни грађанског друштва.

- Сви заједно морамо да обезбиједимо услове да се новинари осјећају заштићени и охрабрени да слободно раде свој посао, као и да заједнички афирмишемо интегритет и дигнитет новинарске професије -  закључио је Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 00:49