Bojović / Foto: IVAN PETROVIĆ-IPE
03/07/2022 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bojović: Zatečen sam što Rusija ne učestvuje na zasijedanju OEBS-a, pozivam na dijalog

Odbijanjem da se odobre vize članovima ruske delegacije za ulazak u Veliku Britaniju prekida se parlamentarna komunikacija i suzbija dijalog, kazao je on

Poslanik DNP-a Dragan Bojović saopštio je danas da je zatečen odlukom da se uskrati pravo delegaciji Ruske Federacije da učestvuje u redovnom godišnjem zasijedanju Parlamentarne Skupštine OEBS-a, koje se odvija u Birmingemu. 

- Odbijanjem da se odobre vize članovima ruske delegacije za ulazak u Veliku Britaniju prekida se parlamentarna komunikacija, suzbija dijalog i otežavaju mogućnosti prevazilaženja sukoba. Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) upravo je i nastala u vrijeme Hladnog rata, kao svojevrsni forum između Zapada i Istoka, kako bi se neprestano držali otvoreni kanali komunikacije i, na taj način, rukovodilo krizama, amortizovali sukobi i postizao mir i stabilnost. Ako se i u tijelu, poput OEBS-a, posebno u Parlamentarnoj skupštini ove organizacije, sasvim isključuje jedna strana, te prekida parlamentarni dijalog, onda se postavlja pitanje mogućnosti postizanja bilo kakvog dogovora i donošenja rezultantnih odluka. Politika izolacije i odsustva dijaloga podriva temelje demokratije i može, na žalost, voditi samo daljoj nestabilnosti i produbljivanju krizâ. Otuda pozivam na ponovno iniciranje i obnavljanje dijaloga, posebno u međunarodnim organizacijama kao što je OEBS, kako bi se izbjegla dalja stradanja i konfrontacije, te što prije definisali uslovi za uspostavljanje trajne  bezbjedonosne stabilnosti i mira u svijetu- zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:03