Аммар Боранчић / - Аммар Боранчић,
26/05/2022 u 17:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боранчић: Јавне финансије и новац грађана жртвовани за рекламирање два министра "експерта"

Истакао је да је претходна влада умјесто да рјешава проблеме, њих само гомилала

Како  у Скупштини Црне Горе одмиче дискусија о ребалансу Буџета све је јасније да је програм “Европа сад” креиран “преко кољена” као популистички модел за једног или два министра “експерта” који су већ тада знали да њихова политичка каријера неће дуго трајати па су одлучили да ризикују стабилност јавних финансија и жртвују државу, смо како би обезбиједили себи популарност, поручио је члан Предсједништва Либералне партије Аммар Боранчић.

 - Пројекат је имплементиран без икакве анализе и сценарија за могуће проблеме у имплементацији који се јављају већ након пар мјесеци, па се поставља све више питања на која ће неко морати да одговори. Када мјесец дана након смјене бивше “апостолске” Владе, нови премијер и министар најављују нужан ребаланс Буџета и указују нам да је готово читав Буџет нералан и неодржив, па  је и додатно задуживање већ сада сигурно, јасно је да су сумње и препоруке ММФ биле оправдане - навео је он.

Боранчић је истакао да су међународни стручњаци упозорили на вријеме да тако велике промјене усвојене одједном и без икаквог плана и анализе, могу да носе значајне ризике од нежељених ефеката укључују ризик од повећања незапослености, неформалног запошљавања, губитке прихода за државу и локалне самоуправе коју су десетковане и које очекују велики проблем са финансијама што је саопштила и Заједница Општина.

 - Све ово очигледно нас води у сигурно дужничко ропство и поптуно непродуктивност црногорске економије. Како је могуће да, по једној гарнитуре Владе, имамо суфицит односно вишак у Буџету и рекордне приходе и очекивања од предстојеће сезоне од преко милијарду еура, а већ у првим данима нове Владе видимо да су остављена једно нагомилана многа дуговања, неплаћени рачуни, нереализоване капиталне инвестиције које су лажно приказиване као уштеде? Имамо све показатеље који су у супротности са оним ста су експерти планирали претходним буџетом - напоменуо је он.

Истакао је да је претходна влада умјесто да рјешава проблеме, њих само гомилала очекујући свој скори крај и очигледно рачунајући да ће, како додаје, то неко други морати да рјешава, вјерујући вјероватно да могу вјечно да замајавају јавност празним причама.

 - Умјесто да се са овим програмом покрене економија, добили смо исклучиво поскупљења, опадање животног стандардна и куповне моћи, нове акцизе, повећање порезе и извјесно потпуно гашење предузетништва, малих и средњих предузећа које ово не могу да издрже, о јавном здравству и заштити грађана која више не постоји, да не говоримо. Наде грађана да ће овај програм донијети реформе и основ за бољи стандард живота поптуно су угашене а економски стручњаци већ сад стријепе шта нас тек очекује - поручио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:55