Борељ / -Дан
05/01/2022 u 11:59 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борел: Истражити све случаjеве насиља 5. септембра

У секуларноj држави каква jе Црна Гора треба поштовати принцип одвоjености државе од цркве, нагласио је Борел

Широки међустраначки политички диjалог, коjи има за циљ превазилажење подjела, кључан jе за очување стабилности у Црноj Гори и за напредовање на путу ка Европској унији (ЕУ), поручио jе високи представник ЕУ за вањску политику и безбjедност Жозеп Борел. Он је то казао одговарајући на питње европског посланика Тиjериjа Мариjаниjа из десничарске групе Идентитет и демократиjа (ИД) поводом, како је оцијенио, напада на вjерске слободе током устоличења митрополита Jоаникиjа на Цетињу.

Борел jе у одговору нагласио да су слобода вjероисповиjести, толеранциjа и поштовање основних права темељне вриjедности ЕУ и, као такве, кључни елемент процеса придруживања, коjи одређуjе укупни темпо приступних преговора Црне Горе са ЕУ.

– Иако jе регулисање вjерских заjедница првенствено у националноj надлежности, то би требало да буде спроведено на инклузиван начин, окупљаjући све релевантне актере, и у складу са међународним и европским стандардима људских права – навео jе Борел у одговору.

ЕУ показала снажно ангажовање у односу на Западни Балкан

Средином новембра 2021. године министри спољних послова чланица ЕУ разматрали су "Документ за расправу о Западном Балкану", коjи jе припремила Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), на чиjем jе челу Жозеп Борел. У том документу је оцијењено да jе политичка ситуациjа на Западном Балкану оптерећена све већим изазовима, уз продубљивање озбиљне политичке кризе и поруке раздора у Босни и Херцеговини, затегнутост на сjеверу Косова и међупартиjске подjеле у Црноj Гори коjе "уздрмаваjу и паралишу политички систем".

У Бореловоj анализи се наводи да jе ЕУ показала снажно ангажовање у односу на Западни Балкан самитом на Брду код Крања у Словениjи и другим сусретима на високом нивоу, уз политичку, финансиjску и техничку подршку.

Додаjе се, међутим, да jе те напоре прекрила "сjенка широког разочарања партнера на Западном Балкану кад jе риjеч о процесу проширивања" и да "jавна подршка интеграциjи у ЕУ опада, док jачаjу националистичке поруке и политике идентитета".

Истовремено, како истиче, у секуларноj држави каква jе Црна Гора треба поштовати принцип одвоjености државе од цркве.

– Слобода окупљања jе основно право, коjе треба остварити без негативног утицаjа по jавно здравље и уз пуно поштовање владавине закона и jавног реда. ЕУ очекуjе од свих надлежних органа да прописно истраже и обезбиjеде дjелотворно судско праћење свих случаjева физичког и вербалног насиља, како над демонстрантима, тако и над припадницима органа реда – казао jе Борел.

Високи представник Европске уније је подсјетио да jе Комисиjа о наведеним питањима извиjестила у свом последњем извjештаjу о Црноj Гори и поручио да ће наставити да их прати у оквиру преговора о приступању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:18