Жозеп Борељ / - РТС
10/07/2021 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: ЕУ мора одржати Западни Балкан на европском путу

Он је оцијенио да ће једна од посљедица пандемије бити све несигурнији, мање једнак и мање слободан свијет

Европска унија (ЕУ) мора цијели регион Западног Балкана да одржи на европском путу, казао је високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ на Дубровник форуму, јавља агенција МИНА.

Он је рекао да је ЕУ најбоља комбинација политичких слобода и економског напретка, као и друштвене солидарности на свијету.

-Нијесмо савршени, али смо најбољи, због чега морамо наставити са свима који дијеле нашу визију. То значи да одржимо пажњу на Западном Балкану и цијели регион на европском путу- рекао је Борељ, преноси Радио Слободна Европа.

Он је навео да се назире излаз из тунела пандемије ЦОВИД-а 19, али да сви морају да остану будни због нових варијанти које се појављују, и позвао на сарадњу са Русијом и Кином, које се користе "дипломатијом вакцинама".

Борељ је упозорио на стање у Африци које се погоршава, гдје је вакцинисано само три одсто за разлику од 60 одсто у Европи.

Он је оцијенио да ће једна од посљедица пандемије бити све несигурнији, мање једнак и мање слободан свијет.

-Неједнакост ће бити видљива не само између земаља него и унутар сваке поједине земље- рекао је Борељ и додао да су одлучујући фактор за превладавање пандемије ваццине.

Он је казао да је важно како ће се ЕУ позиционирати у троуглу са Сједињеним Америчким Државама и Кином, која, како је навео, биљежи задивљујући економски развој.

Према његовим ријечима, утицај Кине расте у цијелом свијету.

-Постаје све наметљивија, сарадња с њом постаје све тежа-истакао је Борељ, и додао да се са Кином мора сарађивати на пуно подручја и да је привредни потенцијал и даље врло велик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:31