Жозеп Борељ / - SHUTTERSTOCK
16/05/2022 u 21:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Црна Гора може бити изложена већој пријетњи од Русије

Црна Гора, Албаниjа и Сjеверна Македониjа "у потпуности ускладиле" са спољнополитичким одлукама Европске униjе (ЕУ) и да због тога могу бити изложене већоj приjетњи од Русиjе

Шеф европске дипломатиjе Жозеп Борељ изjавио jе у Бриселу да одржавање блиских односа са режимом руског предсjедника Владимира Путина више ниjе компатибилно са европским интеграциjама. Додао jе да су се Црна Гора, Албаниjа и Сjеверна Македониjа "у потпуности ускладиле" са спољнополитичким одлукама Европске униjе (ЕУ) и да због тога могу бити изложене већоj приjетњи од Русиjе, преноси портал РТЦГ.

Послиjе радног ручка министара спољних послова чланица ЕУ и економиjа Западног Балкана, током дводневног састанка Савjета ЕУ за спољне послове, Борел jе новинарима рекао да Униjа "разумиjе тешкоће" и да "много циjени" гласање против Русиjе у Генералноj скупштини УН, али да од кандидата за чланство и партнера "очекуjе да се у потпуности ускладе са спољном политиком".

"За мене jе jасно, и за многе од моjих колега у Савjету ЕУ за спољне послове, да одржавање блиских односа са Путиновим режимом више ниjе компатибилно са изградњом заjедничке будућности са ЕУ. Те двиjе ствари у исто вриjеме ниjесу компатибилне", казао jе Борељ.

Борел, високи представник ЕУ за спољну и безбjедносну политику, навео jе и да неутралан став према сукобу у Украjини представља "лажан концепт".

"Неутралност у свjетлу рата у Украjини jе лажан концепт. Jедна земља jе извела инвазиjу на другу и стављање њих у исту раван значи да нема разлике између нападача и нападнутог. То ниjе могуће", додао jе.

Борел jе рекао да ЕУ поздравља "стратешке и храбре изборе" оних партнера коjи се у потпуности усклађуjу са њеном спољном политиком и санкциjама Русиjи.

"То ниjесу сви, али су многи. Министри су изразили jасно очекивање према партнерима као будућим чланицама да буду посвећене европским вриjедностима и спољноj политици ЕУ. Они коjи то jош ниjесу урадили, а Србиjа jе jедна од њих, треба што jе приjе могуће да се ускладе и да примиjене санкциjе", навео jе Борел.

Он jе рекао да су се Црна Гора, Албаниjа и Сjеверна Македониjа "у потпуности ускладиле" са спољнополитичким одлукама ЕУ и да због тога могу бити изложене већоj приjетњи од Русиjе.

Додао jе да се и Босна и Херцеговина "ускладила са мjерама" ЕУ према Русиjи, као и Косово, "иако ниjе морало, jер га неколико чланица Униjе не признаjе".

Борел jе казао да су шефови дипломатиjа чланица ЕУ послали "снажну поруку" министрима са Западног Балкана да jе потребно "више стратешког дjеловања" кад jе риjеч о реформама и билатералним питањима.

"Постоjи потреба за помирењем на Западном Балкану, као што постоjи потреба да се моментално отворе приступни преговори са Албаниjом и Сjеверном Македониjом. Даље одлагање jе неодрживо, jер обjе земље испуњаваjу све услове", навео jе.

Шеф европске дипломатиjе jе рекао и да Косово испуњава све услове за визну либерализациjу.

Навео jе да jе на радном ручку било риjечи и о ситуациjи у БиХ и да су представници ЕУ "поновили посвећеност jединственоj и сjувереноj држави Босни и Херцеговини".

"Занемаривање спровођења реформи и демонтажа државних институциjа су инкомпатибилни са европском перспективом", додао jе.

Борел jе рекао да су шефови дипломатиjа разговарали и о диjалогу Београда и Приштине и изразио наду да ће "приjе љета" бити одржан нови састанак предсjедника Србиjе Александра Вучића и премиjера Косова Аљбина Куртиjа.

"Министри ЕУ су изразили увjерење да сви претходни споразуми (у диjалогу) треба да буду примиjењени. Иако и Србиjа и Косово изражаваjу посвећеност диjалогу, када сjедну заjедно, нема напретка. Потребно jе изградити повjерење", казао jе високи представник ЕУ.

Борел jе рекао и да ће ЕУ наставити да уводи санкциjе Русиjи, али jе изразио жаљење што данас ниjе постигнут договор о увођењу шестог пакета рестриктивних мjера Москви, коjи укључуjе забрану увоза нафте из Русиjе. Томе се противи неколико земаља, од коjих Мађарска наjчвршће.

"Нажалост, данас ниjе било могуће постићи договор о финализациjи шестог пакета санкциjа Русиjи", казао jе Борел.

На питање да ли jе увjерен да ће бити постигнут договор о увођењу шестог пакета санкциjа Русиjи, Борел jе одговорио "зашто не".

Он jе осудио руску блокаду украjинских лука, наводећи да она, због немогућности извоза житарица, има знатан негативан утицаj на свакодневни живот људи у Африци и Азиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 19:43