Боровић / Фото: Архива
19/06/2021 u 15:10 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровић: Србија мора да престане да пријети и омаловажава Црну Гору због Резолуције

Боровић је казао да се у Резолуцији о Сребреници, коју је прије два дана усвојио црногорски парламент, осуђују покушаји приписивања одговорности или кривице српском, бошњачком, хрватском или било којем другом народу за геноцид, злочине против човјечности или друге злочине

Члан Предсjедништва Народне странке адвокат Боривоје Боровић изјавио је да политичке власти у Србију морају да престану с омаловажавањем Црне Горе и пријетњама због усвајања Резолуције о Сребреници, преноси Н1.

Боровић је казао да се у Резолуцији о Сребреници, коју је прије два дана усвојио црногорски парламент, осуђују покушаји приписивања одговорности или кривице српском, бошњачком, хрватском или било којем другом народу за геноцид, злочине против човјечности или друге злочине.

- У Резолуцији црногорског парламента се истиче да ниједан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки, јер одговорност може бити само индивидуална. У тој Резолуцији се не осуђују Србија, српски народ или Српска православна црква -  навео је он.

Функционер Народне странке каже да хајка коју је власт у Београду покренула против Црне Горе након усвајања Резолуције има за циљ да се створе нове тензије у самој Црној Гори.

- Црна Гора је једна мала, али величанствена земља, и актуелна власт у Србији треба да држи руке даље од Црне Горе. Они желе да Црну Гору третирају као своју провинцију, што је незамисливо. Ми Срби и Црногорци, пореклом из Црне Горе, а који живимо у Србији, нећемо дозволити да се Црна Гора третира као провинција -  нагласио је Боровић.

На питање како коментарише изјаву министра полиције Александра Вулина да би свим посланицима који су гласали за Резолуцију о Сребреници требало забранити улазак у Србију „па да се са својом родбином виђају у Црној Гори“, Боровић је казао да та изјава има примјесе фашизма.

- Та изјава показује право лице тренутне власти у Србији која жели да контролише и политички и територијални интегритет Црне Горе. У Србији живи више стотина хиљада људи који су пореклом из Црне Горе. Међу њима је огроман број истакнутих научника, умјетника, књижевника, љекара, адвоката, професора, новинара, инжењера, музичара… Ево, позивам Вулина да покуша и све нас да протјера из Србије, а онда ће у пуном смислу бити огољени и диктатура и фашизам - рекао је Боровић.

Он је истакао да под хитно треба зауставити мржњу коју према Црној Гори испољавају људи блиски актуелном режиму, подсјетивши да је Скупштина Србије усвојила Резолуцију о Сребреници прије десет година позивајући се на одлуке Међународног суда у Хагу.

Упитан да ли поједини медији и српски посланици из Црне Горе протурају нетачне информације о усвојеној Резолуцији, Боровић је казао да је очекивао да сви посланици гласају „за“.

- Сада, појединци користећи медије протурају лажне тезе, као и пријетње, на сличан начин како је то радио и Гебелс, да би завадио народе. Сви смо збуњени, и народ у Црној Гори и у Србији. Политичари покушавају да нас озбиљно посвађају . казао је функционер Народне странке Боривоје Боровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:29