Бошковић / Фото: Иван Петровић Ипе
03/01/2022 u 12:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошковић: Руски агенти из Русије имали су контакте у АНБ-у

Озбиљне службе безбједности нашле су погодно тло у Црној Гори јер тренутни функционери немају елементарно знање о пословима који су им додијељени, тврди бивши министар

Државе чланице НАТО-а имају много мање повјерење у Црну Гору након промјене власти 30. августа 2020. године, оцијенио је посланик Демократске партије социјалиста и бивши министар одбране Предраг Бошковић.

Он је казао да се чини да појединци из власти као једину обавезу схватају присуствовање министарским састанцима НАТО чланица, а то је, како је навео, само један мали сегмент.

“Уколико би актуелна власт, а неће, остала и наредну годину, оцјене о односима са НАТО-ом сигуран сам да би биле оштрије, попут оних које је недавно саопштила Европска комисија”, рекао је Бошковић у интервјуу агенцији МИНА.

На питање да ли сматра да Црна Гора након промјене власти 30. августа 2020. године ужива мање повјерење земаља са којима сарађује у оквиру НАТО-а, он је одговорио да је повјерење, нажалост, на најнижем могућем нивоу.

Бошковић је казао да су све државе чланице НАТО-а спремне да разумију актуелни политички контекст и ситуацију да је дошло до промјене власти, због чега се и јавно уздржавају да на негативан начин било шта коментаришу.

“Током ове године имали смо и неколико изненадних контрола од наших партнера, управо због пропуста који су се дешавали у безбједносном сектору”, рекао је Бошковић.

Он сматра да нема нимало проактивног приступа, нити иницијатива од Министарства одбране према НАТО програмима и платформама за сарадњу.

“Све је сведено на минимум, а то доказује и одуство сваке визије за развој тих односа”, казао је Бошковић.

Према његовим ријечима, безбједносни сектор је током једногодишњег мандата остао досљедан једино непоштовању прописа и урушавању тешко стеченог међународног угледа.

Бошковић је додао да су се у парламенту од посланика владајуће групације могле чути врло оштре и непријатне ријечи на рачун НАТО савеза, а да притом нико од присутних представника Владе није устао и реаговао.

Он је казао да партнери Црне Горе то све виде и чују.

“Није логично да Црна Гора, као држава чланица НАТО-а, има на власти политичку већину захваљујући подршци структура које своје једине интеграције вежу за Исток и које су се противиле и противе евроатлантској интеграцији Црне Горе”, рекао је Бошковић.

Kако је навео, оптимизам даје што ће врло брзо све то бити готово на срећу и добобит Црне Горе.

“Ствари ће почети да се враћају у баланс, али мислим да ће бити потребно извјесно вријеме да вратимо повјерење”, казао је Бошковић.

Он је оцијенио да је безбједносни сектор направио превелики број пропуста да би се могао сматрати кредибилним.

“Подсјетићу вас разоткривања бламаже када је Агенција за националну безбједност (АНБ) објавила имена агената и на тај начин комрпромитовала цијели државни систем националне безбједности”, навео је Бошковић.

Према његовим ријечима, о недостојности безбједоносног сектора најбоље говоре и догађаји уочи и на дан устоличења на Цетињу 4. и 5. септембра.

Бошковић је казао да прије годину није очекивао да се безбједносни сектор може до те мјере урушити.

“Још од старта јасно су разоткривене лоше намјере у одбрабеном систему државе кроз разна именовања у Министарству одбране, а онда и касније све афере које су услиједиле као посљедица непознавања цијелог система, а касније, испоставиће се и свјесно кршење онога што прописује Устав и закони”, навео је Бошковић.

Он је казао да је примијетан утицај и незваничних и званичних агената из Русије, који су, како је навео, имали и одређене контакте с појединим тренутно високим функционерима у АНБ-у.

“Озбиљне службе безбједности, какве имају Русија и Србија, нашле су погодно тло у Црној Гори јер су тренутни функционери доказали да немају елементарно знање о пословима који су им додијељени, а страх ме да је било чак и лоших намјера”, навео је Бошковић.

Он је нагласио да ће се ускоро том недозвољеном упливу јасно стати на пут.

“Најбољи конкретан доказ уплива јесте податак да је уочи догађаја на Цетињу боравило око 100 особа из БИА и њихових сарадника”, рекао је Бошковић.

На питање како оцјењује актуелну безбједносну ситуацију у Црној Гори, он је одговорио да је она стабилна, али само зато што је претходна власт поставила одличне темеље за то.

“Нијесам сигуран да би све тако остало да актуелна власт још коју годину влада”, закључио је Бошковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:02