/ Foto: SRĐAN BOLJEVIĆ
24/06/2022 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošković: Ugovor o vjerskim zajednicama ponuditi i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Ugovori o regulisanju odnosa sa vjerskim zajednicama moraju biti usklađeni sa Ustavom i zakonima i štititi interese Crne Gore, kazao je on

Ugovori o regulisanju odnosa sa vjerskim zajednicama moraju biti usklađeni sa Ustavom i zakonima i štititi interese Crne Gore, a neophodno ga je ponuditi Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i drugim zajednicama koje bi se mogle registrovati, smatra poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković.

Bošković je to rekao u intervjuu za Glas Amerike u Vašingtonu gdje je prisustvovao skupu Atlanskog savjeta o daljem jačanju partnerstva Sjedinjenih Država i Evropske unije (EU).

Komentarišući rusku agresiju na Ukrajinu i njene posljedice, Boškovič koji je bivši crnogorski ministar odbrane, ocijenio je da Rusija može preko svojih proksija da izazove i nestabilnost u Crnoj Gori i ostatku regiona.

On je rekao da se nada i da će Brisel ubrzati integraciju regiona uz upozorenje da bi Balkan van EU značio stalnu nestabilnost, ne samo za to područje, već i za cijelu Evropu.

Bošković je ocijenio da se Crna Gora ne može isključiti iz globalnog odgovora na ono što je ruska agresija na Ukrajinu i zločine koji se čine u toj zemlji.

On je kazao da to stvara ogromne probleme cijelom svijetu, a ne samo Crnoj Gori.

- Prije svega ekonomske, pa i egzistencijalne jer se bojim da će sve što se bude dešavalo u narednom periodu, kako se rat bude produžavao, da će to samo imati negativnije posljedice na cjelokupnu svjetsku populaciju- kazao je Bošković.

On je rekao da Crna Gora živi u regionu koji je takođe veoma turbulentan i koji je pretrpio dosta razaranja devedesetih godina i koji još nije pomiren na način na koji može da prihvata različitosti i da se zajedno gradi budućnost u regionu.

Bošković je istakao da se bojim da, kako se budu odvijali stvari na ukrajinskom ratištu, da je Zapadni Balkan jedno područje gdje Rusija može izazvati nestabilnost.

- Zato što u tom regionu, u Crnoj Gori, i Srbiji, Bosni i Hercegovini i drugim državama postoji ogroman broj proksija koji je spreman da za ruske interese i na poziv (ruskog predsjednika) Putina odigra jednu vrlo destruktivnu ulogu kako bi taj region doveo u stanje sukoba, što bi preduprijedilo zemlje u regionu da postanu članice EU, a neke od njih i članice NATO-a- kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, što se tiče same bezbjednosti, neophodna je puna integracija Zapadnog Balkana u EU.

- Drugo pitanje je koliko se to brzo može desiti. Činjenica je da je Crna Gora lider u evropskim integracijama i do 30. avgusta 2020. godine smo otvorili sva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom- rekao je Bošković.

On je dodao da je jedan od razloga zašto je prethodna vlada smijenjena zastoj, potpuno stopiranje evropskih integracija.

- Zaista vjerujem da nova vlada koja je izabrana 30. aprila ima šansu, ako hoće, i punu podršku DPS-a da pokrene taj novi evropski ciklus u Crnoj Gori- poručio je Bošković

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:44