Dodik i Mandić / - FOTO: GORDANA BOJANIć
28/02/2024 u 17:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bosna i Hercegovina uputila protestnu notu Crnoj Gori nakon sastanka Dodika i Mandića

Iz bosanskohercegovačkog ministarstva ističu da je protestna nota upućena Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i zbog poruka na zvaničnom sastanku Dodika i Mandića 27. februara

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je protestnu notu vlastima Crne Gore jer je predsjednik tamošnje skupštine Andrija Mandić primio predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u službenim prostorijama, a da nisu bila istaknuta obilježja BiH, već njenog entiteta RS.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta ministra Elmedina Konakovića.

Iz bosanskohercegovačkog ministarstva ističu da je protestna nota upućena Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i zbog poruka na zvaničnom sastanku Dodika i Mandića 27. februara.

Tokom zvanične posjete Podgorici Milorad Dodik je poručio da je “srpski svet” fenomenalna ideja.

Termin “srpski svet” odnosi se na ideologiju objedinjavanja svih Srba gdje god žive. Nastao je uzoru na “ruski svet”, koji je služio širenju kulture van Rusije, svuda gdje se govori ruski jezik. Tvorac ove ideje je bivši ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sa kojim Dodik ima bliske veze.

Mandić je poručio da mu je velika čast što je ugostio Dodika.

“Osim toga što sam predsjednik Skupštine, predsjednik sam Nove srpske demokratije. Nova srpska demokratija i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke – srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas”, naveo je Mandić.

Dodik, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog secesionističkih pretenzija, u Crnu Goru je otišao nakon što se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, četvrti put od početka invazije na Ukrajinu.

Zbog posjete Dodika, nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Skupštine sa porukom “Mandiću i Dodiku moramo reći NE! Da je vječna Crna Gora. Da je vječna BiH”.

Ulazeći u zgradu parlamenta okupljene je pozdravio sa tri prsta, na šta su građani zviždali i poručivali mu “fašisto”.

Razvili su zastavu Bosne i Hercegovine, a transparentom poručili “Putinovi poklisari nijesu dobrodošli”.

Inače, Mandić, kao jedan od lidera proruskog Demokratskog fronta sa još dvije stranke osvojio vlast na izborima 2020, smijenivši tadašnji DPS.

Na čelu je stranke čiji se programi i ideološki pogledi uveliko poklapaju sa Dodikovim – u Srebrenici nije počinjen genocid, Kosovo je dio Srbije i otklon od NATO saveza.

Za predsjednika Skupštine Crne Gore je izabran prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 16:47