СА САСТАНКА / - ФОТО: СКУПШТИНА
22/03/2022 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак-Беговић: Неопходно радити на новом Закону о спорту

Копредсједница Бошњак нагласила је да Женски клуб остаје отворен да се заједнички промовише планирани закон, кроз тематску презентацију родне компоненте, када се за то стекну услови

Копредсједница Колегијума Женског клуба Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак одржала је састанак са Марком Беговићем, в.д. директора Управе за спорт и младе

Копредсједница Женског клуба Бранка Бошњак, говорила је о положају жена у спорту, како за вријеме њихове професионалне каријере тако и о проблему, са којима се оне сусрећу, по завршетку каријере. Говорећи о унапређењу законске регулативе, истакла је да ће Женски клуб подржати измјене које се крећу у правцу побољшања статуса спортиста у нашој држави. 

Вршилац дужности директора Управе за спорт и младе Марко Беговић, упознао је копредсједницу Бошњак са Истраживањем о женама у спорту у Црној Гори, које је он радио. Подаци из Истраживања говоре да на позицијама одлучивања, односно органима управљања, мање од 10% су жене заступљене. Оне су, обично, на неким периферним позицијама, које нијесу круцијалне за функционисање једног кровног спортског тијела као што је то Национални спортски савез. Говорећи о раду на Предлогу Закона о спорту планирају да, што се тиче родне равноправности, уведу систем квота и да обавежу савезе да 30% на позицијама одлучивања буду жене. 

Бошњак је сагласна са Беговићем да, након каријере, спортисти морају бити активни судионици друштва, да се интегришу у друштво, да се морају заштитити и не дозволити да заврше као социјални случајеви. Копредсједница је предложила да се размотри увођење, односно враћање, физичког васпитања на првој години факултета. 

Саговорници су закључили да је неопходно радити на новом Закону о спорту, гдје ће посебан фокус бити на родно сензитивном планирању, односно буџетирању. 

Копредсједница Бошњак нагласила је да Женски клуб остаје отворен да се заједнички промовише планирани закон, кроз тематску презентацију родне компоненте, када се за то стекну услови.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:56