/ FOTO: SKUPŠTINA CG
14/11/2022 u 14:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Crna Gora može puno da nauči od Kine

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore sastala se danas sa Đijang Ju, predstavnicom člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Vang Ji-em

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa NR Kinom Branka Bošnjak sastala se danas sa Đijang Ju, predstavnicom člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Vang Ji-em, savjetnikom Državnog savjeta i ministrom vanjskih poslova NR Kine.

- Uz ocjenu da dvije zemlje baštine tradicionalno dobre odnose, potpredsjednica Bošnjak je navela da sveukupna bilateralna saradnja ima potencijala da bude dodatno osnažena kroz afirmisanje parlamentarne diplomatije. U tom kontekstu, ona je istakla zadovoljstvo činjenicom da se nalazi na čelu Grupe prijateljstva sa NR Kinom, izrazivši očekivanje da će u narednom periodu dijalog na nivou parlamenata biti dodatno unaprijeđen- navodi se u saopštenju.

 Akcentujući da se naša zemlja sa uvažavanjem odnosi prema politici „jedne Kine“, potpredsjednica Bošnjak je kazala da cijeni odnos kineske strane prema spoljnopolitičkom opredjeljenju naše zemlje.

 Ona je istakla da Crna Gora može puno da nauči od Kine, kao i da turistička saradnja može dodatno unaprijediti postojeće odnose.

„Nauka i znanje su pokretači razvoja i zato je važno da zajednički intenziviramo saradnju u sferi visokog obrazovanja“, kazala je potpredsjednica Bošnjak.

            Na današnjem sastanku, potpredsjednica Bošnjak se osvrnula i na najznačajniji projekat auto put „Bar-Boljare“ i zahvalila kineskoj strani na pomoći u brojnim projektima od društvenog interesa poput rekonstrukcije mosta na Tari, te na vrijednim donacijama tokom pandemije Covid19.

Sagovornici su se saglasili, da i pored brojnih različitosti, zelena ekonomija, turizam, kultura predstavljaju oblasti koje u predstojećem periodu treba dodatno osnažiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:50