/ BOŠNJAK I TIMONIJE
27/01/2023 u 13:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak i Timonije razmijenili stavove oko izbora sudija Ustavnog suda

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi, ratu u Ukrajini, kao i o njegovim refleksijama na region Zapadnog Balkana

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak sastala se sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom sa kojim je razmijenila stavove, ali i bojazni u vezi sa aktuelnim izborom sudija Ustavnog suda.

Bošnjak i Timonije se nadaju da će dogovor kao primarna opcija uroditi plodom i da će se izbjeći opasnosti politizacije ovoga za Crnu Goru veoma značajnog pitanja.

- Ukoliko bi se izbor kandidata odvijao standardnim sistemom karakterističnim za većinu parlamentarnih evropskih demokratija, u aktuelnom, veoma zategnutom političkom trenutku Crne Gore, došli bismo u opasnost da izabrane sudije Ustavnog suda preslikaju podjele na Vaše i Njihove što ne bi išlo u prilog ni demokratskim vrijednostima, ni imidžu pravnog sistema Crne Gore, a poseban bi problem nastao ukoliko bi se trulim kompromisima i političkom trgovinom naškodilo kvalitetu i kredibiltetu pomenutih izbora- kazala je Bošnjak.

Ambasador Timonije je pozdravio inicijativu potpredsjenice Bošnjak da se uhvati u koštac sa rješavanjem veoma složenog problema koji se tiče ambijenta u kojem se odvija proces izbora sudija Ustavnog suda.

- Raduje ga činjenica da su i građani postali svjesni važnosti pitanja izbora sudija Ustavnog suda i pozvao je poslanike, kao jednu zajednicu u Skupštini, da pokažu odgovornost ne samo pred građanima već i u ime demokratskog imidža Crne Gore u Evropi. Rješavanjem ovog pitanja prešlo bi se na novi stepenik u evropskim integracijama koji bi podrazumijevao i izbor članova Sudskog savjeta  i Vrhovnog državnog tužioca- navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi, ratu u Ukrajini, kao i o njegovim refleksijama na region Zapadnog Balkana.

Tim povodom ambasador Timonije je naglasio da u našim političkim prilikama ne treba dolivati ulje na vatru već ulje u točkove demokratije, što podrazumijeva i otklon od ekstremističkih i nacionalističkih struja, sa čim se složila i Bošnjak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:10