Бранка Бошњак / Фото: Иван Петровић Ипе
19/03/2022 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак назвала Путина диктатором: Народ у ЦГ се подијелио и због рата у Украјини

Говорећи о новој Влади, Бошњак је казала да она и Бранко Радуловић неће бити дио исте, да не калкулишу и да су принципијелни људи

Функционерка Покрета за промјене (ПзП) Бранка Бошњак казала је да је Русија спроводи несумњиву агресију над Украјином, а то је агресија “диктатора Владимира Путина на једну суверену и међународно признату земљу".

- Друго је питање да ли се то могло спријечити и да ли се све урадило да до тога не дође, као и ко је и у којој мјери одговоран за тај, вјештачки стваран, непремостиви јаз између два нама блиска, православна и словенска народа- казала је она у интервјуу за агенцију Мина. 

Према ријечима Бошњак, снажне економске санкције ЕУ и САД-а највише ће погодиити руски народ, а не моћнике и олигархе који се увијек снађу.

Она је наводећи да је и по том питању црногорски народ почео са дијели, апеловала на јединство и слогу како би се пребродила криза.

Говорећи о мањинској влади казала је ако буде формирана та Влада неће имати значајније реформске домете.

- Тај пројекат је контроверзан, посебно у дијелу наводне безусловне подршке Демократске партије социјалиста (ДПС). Знајући њих, као врло искусне и превијане политичке зналце, код њих ништа не може бити “безусловно”. Толика наивност, ако је уопште наивност, забрињава- казала је Бошњак агенцији МИНА.

Она је рекла да националне партије мањина треба да буду дио сваке власти, како би се мањине осјећале интегрисаним у црногорско друштво и како би био очуван добар мултиетнички склад у Црној Гори.

Бошњак је казала да Социјалдемократе и Социјалдемократска партија морају проћи “чистилиште”.

- Предуго су били у чврстом загрљају ДПС-а, и у њиховим редовима, иако су се донекле реформисали, има немали број бивших јавних функционера чију имовину треба преиспитати, па са њима треба врло опрезно- рекла је Бошњак.

Она је казала да, имајући у виду доминантну искључивост и мањак компромиса на политичкој сцени, није оптимиста да ће најављена мањинска влада, ако уопште дође до њеног формирања, имати значајније реформске домете.

Бошњак сматра да приоритет мањинске владе мора бити владавина права.

- То подразумијева ревизију прошлости и преиспитивање поријекла имовине, појединачну неселективну одговорност за криминално чињење- казала је Бошњак.

Приоритети будуће владе, како је додала, требало би да буду и одговорност надлежних за нечињене, што ће, како је рекла, довести до транзиције од аутократије до функционалне демократије и створити услове за нову економску политку и интензивне европске интеграције.

- Сад је моменат и шанса кад се ЕУ консолидује по питању ратних дешавања у Украјини, да брже постанемо дио те напредне заједнице народа, наравно не протекционистички, већ кроз јасне и успјешне реформе- казала је Бошњак.

Она је оцијенила, да уколико би влада била реформска, што би дуже трајала, ДПС би бивао све слабији.

- Нажалост, тзв. мањинска влада у најављеном формату бојим се да није “капац” за поменуте искораке али зависиће и од нас који јој нијесмо дали подршку, ако се не будемо инатили и будемо подржали сва реформска рјешења и сами предлагали нека, она може направити искораке - рекла је Бошњак.

Она сматра да је стабилна политичка влада постојеће већине на јасној реформској, проевропској агенда, ојачана мањинама и истинским стручним људима је могла то да изнесе.

- Нажалост није добила прилику, али још има шансе да се саберемо и уразумимо - сматра Бошњак.

Она је рекла да је љута што је пропуштена шанса за договор унутар постојеће владајуће већине.

- Очигледно због црногорске пизме, партијског надгорњавања и искључивости, сујета, неискрености, инаћења, умишљености, сервилности одређеним центрима моћи, лицемјерства, олаког етикетирања, а можда и због неких лукративних порива, нијесмо успјели да одговоримо задатку и зато смо ту гдје јесмо - казала је она.

Бошњак је казала да иако је било позива, да ни она ни њен партијски колега Бранко Радуловић, никада нијесу имали дилему да неће бити дио нове владе.

- Ми смо принципијелни људи и не калкулишемо, већ врло водимо рачуна о свом дигнитету- рекла је Бошњак.

Она је казала да подметања, шпекулације и спиновања на ту тему, долазе, нажалост, и од њених појединих дојучерашњих сабораца.

- Послије свега што смо заједно прошли, покушавају да ми импутирају наводну сарадњу са ДПС-ом из само њима знаних, интересних порива или због тога што не могу да ме “дисциплинују и укалупе” јер сам правдољубива и нијесам неко ко прихвата да буде “идиот по службеној дужности” - казала је Бошњак.

Према њеним ријечима да је хтјела пристати да мислим туђом главом и да се слијепо повинује свему, слагала се са тим или не, не би била у опозицији истрајно задњих 30 година до смјене режима, већ би била дио режима и то беспоговорно климање дебело наплатила.

Бошњак је навела да чврсто стоји на изворним програмским принципима ПЗП-а као грађанске партије и да никад неће одустати од тих вриједности.

Говорећи о заказивању сједнице Скупштине на којој би евентуално била изгласана нова влада, Бошњак је рекла да је сва одговорност на вршиоцу дужности предсједника Скупштине Страхињи Булајићу и да једино он може заказати сједницу.

- За сад имамо његов јавно изнешен став да он не жели да заказује сједницу на којој би се верификовало прекомпоновање односа снага и створање неке нове владајуће већина са ДПС-ом што је нажалост реалност. Да ли ће Булајић остати при том ставу и кад му мандатар Дритан Абазовић званично достави програм и састав владе, остаје да се види- закључила је Бошњак. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:27