/ - FOTO: SKUPšTINA CRNE GORE
29/03/2023 u 15:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Regionalno umrežavanje ženskih parlamentarnih grupa suzbilo bi rigidne patrijarhalne norme

Predsjednica Kluba parlamentarki istakla je zadovoljstvo povodom posjete potpredsjednice Sloveniji i mogućnosti da razmijene mišljena

Tokom posjete Sloveniji, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak sastala se danas sa predsjednicom Kluba parlamentarki Državnog zbora Slovenije Alenkom Jeraj i potpredsjednicama Ivom Dimić i Bojanom Muršič.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je upoznala sagovornice sa mnoštvom aktivnosti Ženskog kluba koje su rezultirale suštinskim zakonskim promjenama, posebno u domenu položaja žena i djece, te naglasila da se Ženski klub bavi temama koje su iznad dnevne politike.

Posebno je istakla da je aktuelna ideja o regionalnom umrežavanju ženskih parlamentarnih grupa, čija bi, kako je kazala, realizacija kreirala adekvatan prostor za saradnju u domenu suzbijanja rigidnih patrijarhalnih normi i adekvatnom pozicioniranju žena kako u politici tako i u društvu uopšte.

Predsjednica Kluba parlamentarki istakla je zadovoljstvo povodom posjete potpredsjednice Sloveniji i mogućnosti da razmijene mišljena, iskustva i prakse u domenu zajedničke borbe protiv tradicionalnog poimanja uloge žene u društvu, te borbe za suzbijanje stereotipa da ženama nije mjesto u politici. Kako je istakla, pored brojnih iskoraka koji su napravljeni u tom pravcu, mora se još dinamičnije raditi na brojnim izazovima, kao i barijerama sa kojima se žene suočavaju.

Sagovornice su govorile i o trendu rasta verbalnog nasilja, kao najrasprostranjenijem obliku nasilja usmjerenom ka ženama na svim pozicijama, što u značajnoj mjeri obeshrabruje žene da se bave politikom, ali i drugim temama koje se tiču mehanizama za uvećanje broja žena u parlamentima i na pozicijama odlučivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:42