Бранка Бошњак / - фото: Срђан Бољевић
14/04/2022 u 08:18 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак: Само Булајић може легално заказати сједницу

Појавно нећемо имати ДПС кадрове у Влади на министарским позицијама, али ће се ДПС доминантно питати. Дакле суштински то ће бити њихова Влада, казала је Бошњак

Потпредсједница Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак оцијенила је да "само предсједавајући Скупштином Црне Горе, потпредсједник Страхиња Булајић може у овом тренутку сазвати сједницу Скупштине".

– Све остало је улазак у зону кривичне одговорности, јер не постоји правни основ да то урадим ја или колега Ервин Ибрахимовић – казала је Бошњак за "Дан".

Истакла је да она "ни у каквој легалној варијанти није адреса за сазивање сједнице, јер никад не би ушла у неке нелегалне аранжмане и зону кривичне одговорности за злоупотребу положаја".

– Али оно што се упорно прећуткује јесте да прва тачка те прве сједнице мора бити покретање процедуре за избор новог предсједника Скупштине, а тек након тога, као другу тачку дневног реда можемо имати избор нове владе, мада ја мислим да то заслужује посебну сједницу – објаснила је потпредсједница Скупштине.

Бошњак је указала да је "стање у Црној Гори на ивици пуцања, имајући у виду присутне политичке тензије око прекрајања изборне воље грађана, нарасле национализме, а и глобална дешавања, прије свега агресију Русије на Украјину, и као последицу неминовну велику економску кризу која је већ увелико `дрма` Црну Гору".

– Нама је у окавим околностима насушно потребна стабилност, јединство које би смирило ситуацију и ублажило подјеле. Потребна нам је Влада која ће у овим изазовним и тешким околностима да сачува и спаси Црну Гору, Влада која прије свега мора бити заснована на јасној грађанској, реформској и проевропској платформи, платформи са јасно дефинисаним задацима и роковима и тек онда персоналним рјешењима која имају кредибилитет, искуство и знање да изнесу те задатке – навела је Бошњак.

– Суштина свега је у програму и реформама које би опоравиле Црну Гору након дугогодишњег пљачкања и урушавања скривеног иза наводног патриотизма – нагласила је Бошњак.

Испаде Свето једини кривац, а Мило је главни

Бошњак је објасила да "од реформи и правде нема ништа, јер ДПС кадрови неће сјећи грану на којој сједе, а очигледно је и да међународна заједница још увијек толерише бизнисе Ђукановићеве фамилије и његове братије".

– Испаде једини кривац Светозар Маровић, те ево од најављиваних економских санкција УСА добисмо само оне за Маровића. Разочаравајуће. Дакле да дављеника још мало погурају према дну, иако сви знамо ко је кључни играч. Правде нема, а овај народ ју је жељно ишчекивао – навела је Бошњак.

 

Говорећи о мањинској влади навела је да је "ова претходна, наводно експертска била најмањинскија, и са великом конструкционом грешком у својим темељима, јер није одражавала вољу грађана и изборни резултат".

– У једном моменту је чак имала подршку само једног посланика. Али нажалост ни ова најављена мањинска влада није рјешење, јер је сад већ јасно да ће бити нестабилна јер већ су почеле уцјене и условљавања, већ је јасно свима, а мени је од почетка то било јасно, да бјанко тј. безусловну подршку ДПС не даје и да ће он бити кључни фактор у овој влади – навела је Бошњак.

Указала је да је "Мило Ђукановић то врло јасно истакао, а он је све само не неискусан политичар".

– Појавно нећемо имати ДПС кадрове у Влади на министарским позицијама, али ће се ДПС доминантно питати. Дакле суштински то ће бити њихова Влада – рекла је Бошњак.

Она је нагласила да "не жели умањити ни кривицу досадашње владајуће већине, која се показала недорасла задатку, и дозволила је да сујете, партијски интереси и надгорњавања, искључивости, алавост надвладају разум".

– Мањкало је државничког понашања и бојим се да је шанса да спасимо Црну Гору пропуштена. Опет су криминалци, тајкуни и њихови политички експоненти "извили вратове" и радују су повратку доминантне улоге ДПС-а, јер могу да одахну – закључила је Бошњак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:16