ПРИНТСКРИН ТВЦГ / - ПРИНТСКРИН ТВЦГ
14/02/2022 u 21:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак: Стање прије пада Владе било неодрживо; Јелушић: Три коалиције прокоцкале прилику

Посланица ДФ-а Симонида Кордић каже да је данас у Црној Гори незахвално живјети, а посебно је незахвално бавити се политиком, а можда, како додаје, највише је незахвално бити жена у политици

Потпредсједница Скупштине и посланица ПзП-а Бранка Бошњак каже да се у тренутним преговорима о формирању владе много више гледа на партијске бенефите, а мање на опште добро. Мисли ипак да је, уз више компромиса, могућ договор.

Бошњак, је у емисији “Наглас”, на ТВЦГ саопштила да је стање прије пада владе, било неодрживо и да је морало да дође до промијена у односима између Скупштине и Владе, пише портал РТЦГ.

“Сад треба постићи договор. Нисам неки велики оптимиста, иако се трудим да вјерујем да ипак нешто може да се деси, а да буде на задовољство свих, који су извојевали промјене”, навела је Бошњак.

Саопштила је и да је било потребно преговоре кренути од програма, а не од кадровских рјешења.

Мисли и да се може компромисом доћи до договора између 41 посланика.

“И да пружимо руке мањинама, јер смо свјесни да нам је потребна много јача већина, а за неке законе треба нам и ДПС за 2/3, а за избор неких кључних функција 3/5”, истакла је Бошњак.

Сада смо, како истиче, у једној тоталној блокади.

“Чини ми се да је било жена у преговарачким екипама да би било много више компромиса. Сад ми дјелује да су сви заузели чврсте ставове и да нико неће да попусти, а компромис значи да се свако одрекне неких својих захтјева”, поручила је Бошњак.

Фали каже компромиса, дијалога и искрености.

“Чини ми се да се много више гледа на неке партијске бенефите него што се гледа на опште добро. Искључивање и став да не може ДФ, а то је најјачи клуб, не може тако да се искључи и да се каже не може, а народ је њима дао велику подршку. Та искључивост није добра, јер ствара револт”, поручила је Бошњак.

Она истиче и да има још времена за договор. “Мислим да се можемо договорити, ако постоји воља и требало би неки да спусте гард”, поручила је Бошњак и додала да је дијалог свих нужан.

“Једна женска влада би могла ову земљу да извуче из кризе и да би показали да можемо и сигурна сам да би било боље, али тешко да ћемо добити ту шансу”, поручила је Бошњак.

Јелушић: Три коалиције имале прилику коју су прокоцкале

Посланица ГП УРА Божена Јелушић каже да ћемо сигурно још неко вријеме имати кризу.

“Оно што се сада дешава је нешто што је релативно нормално након окамењене 30-огодишње ипак власти једне партије”, наводи Јелушић.

И она је казала да имамо друштвено неразумијевања уз поруке у јавности да “не може ДФ, не може ДПС”.

Најмање, наводи Јелушић, говоримо о грађанима и њиховим проблемима. Јелушић каже да су три коалиције имале прилику коју су прокоцкале.

“Оне су требало да имају минимум заједничких начела о ономе од чега се живи. Међутим заузимале су се позиције”, поручила је Јелушић у емисији “Наглас”.

Она каже и да је са сада већ смијењеном Владом, настављена политика ДПС-а о партијском запошљавању, нетранспарентном раду… Казала је да ипак није лоше све што је Влада урадила.

“Добили смо прилику, нијесмо је искористили”, поручила је Јелушић.

Кордић: Не може влада коју подржава ДПС

Посланица ДФ-а Симонида Кордић каже да је данас у Црној Гори незахвално живјети, а посебно је незахвално бавити се политиком, а можда, како додаје, највише је незахвално бити жена у политици.

“Готово нема просјечног грађанима који има добар, удобан, стабилан и извјестан живот”, навела је Кордић.

Она је поручила да смо у једној потпуној кризи која се не рјешава, како додаје, тако што “окрећемо леђа једни другима”.

“Када говоримо о национализмима и националистичким политикама оне су најчешће присутне код оних странака које себе дефинишу грађанским. У том смислу је Нова српска демократија, како странка која се бави интересима српског народа, много грађанскија у свом приступу од великог броја политичких партија које себе декларативно зову грађанским”, навела је Кордић.

Она је навела да ДФ од почетка сматрао да у нову владу треба да уђу и представници мањина.

Сада смо, како наводи, у кризној ситуацији и умјесто да се, како додаје, улази у фазу стварања владе и већине која треба да ради свој посао, априори долази до порука, каже Кордић – “Влада може, ДФ не може у њој”.

“Односно у ту владу, која треба да буде нека влада реформе или националног спаса могу да уђу сви, али не могу политички представници српског народа”, казала је Кордић.

Она је казала да влада у којој је ДПС, или влада коју подржава ДПС, не може да демонтира оно што је та партија радила 30 година.

“То није наш идеолошки став, то је питање здраве логике. ДПС нас је довео овдје гдје се сада налазимо. Центри моћи се и даље налазе у рукама неких људи који ту партију предводе. Ако би се створила влада коју подржава ДПС сви министри у тој влади ће за годину бити чиновници Ђукановића”, поручила је Кордић.

Пауновић: У секунди можемо да искључимо ДПС и формирамо владу

Милосава Пауновић, посланица СНП-а, каже да је ДПС довео Црну Гору у овакво стање. Она је поручила да је Влада Здравка Кривокапића сама себе урушила.

Скупштина је каже имала омаловажавајући однос премијера Здравка Кривокапића. Наводи и да смо сада у некој анархији, јер немамо институције.

“Рјешење је по мени јако једноставно, ми смо враћени на стартну позицију, позицију прије 30. августа. СНП није гласала за смјену Владе, ни за смјену Дритана Абазовића и Алекса Бечића… Мислим да су сукоби настали без икакве потребе. Оно што сада треба да се уради јесте да се сједне за сто, да пробамо да се договоримо”, навела је Пауновић.

Она каже да СНП од почетка позива на дијалог унутар већине.

“Ми у секунди можемо да искључимо ДПС и од гласања за владу и за одлучивање. Што се тиче СНП-а ми не постављамо услове, једноставно ДПС-у нема мјеста у будућој влади”, поручила је Пауновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:07