Са састанка / - фото: Скупштине
27/04/2022 u 17:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак-Тимоније: Политички актери да не дозволе да вјештачки изазване подјеле надвладају разум

Саговорници су истакли да су различита мишљења пожељна и легитимна, али да по питању значаја стабилности и мира треба сви да имају јединствен став

Мир и стабилност немају цијену и сви политички актери у Црној Гори треба дјеловање да подреде томе, казала је потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак.

Из Скупштине је саопштено да се Бошњак данас састала са амбасадором Француске у Црној Гори, Кристијаном Тимонијеом и размијенили су мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Црној Гори, у свјетлу избора нове владе, као и утицаја глобалних дешавања првенствено агресије Русије на Украјину.

- Бошњак је истакла да мир и стабилност немају цијену, и да сви политички актери у Црној Гори треба да своје дјеловање подреде томе, да буду конструктивни и да не дозволе да ове продубљене вјештачки изазване подјеле и тензије, надвладају разум - каже се у саопштењу.

Она је казала да интеграције и убрзани пут Црне Горе ка Европској унији (ЕУ) морају бити приоритет.

А нажалост, према ријечима Бошњак, немила ратна дешавања на тлу Европе отварају шансу за бржи приступ, али наравно не по сваку цијену, јер критеријуми се морају испунити и тога треба бити свјестан.

Она је, како је саопштено, честитала француском народу на паметном избору на предсједничким изборима, додајући да се нада да ће предсједник Француске Емануел Макрон имати слуха за убрзану интеграцију Балкана у ЕУ.

Наводи се да је Тимоније обавијестио о активностима које Француска, као предсједавајућа ЕУ има у плану.

Он је истакао конференцију на највишем нивоу у Паризу најављану за јун, гдје ће главне теме бити зелене политике и заштита животне средине, енергетска криза и укључивање младих у политике Уније, а даће се акценат и родној равноправности као важном фактору.

„Тимоније је похвалио рад Женског клуба Скупштине Црне Горе и најавио жељу за интензивнијом сарадњом, што ће ускоро бити конкретизовано кроз предлог пројеката који ће се заједнички реализовати“, наводи се у саопштењу.

На састанку је закључено да треба послати поруку да је у свим изазовима пред којима је Црна Гора врло важно да превлада разум и државничка мудрост и одговорност.

- Истакли су да су различита мишљења пожељна и легитимна, али да по питању значаја стабилности и мира треба сви да имају јединствен став, и да се заједно учини све на испуњавању критеријума за улазак у ЕУ, јер то је пут који све актере политичког живота у Црној Гори спаја - додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:14