Мониторинг ЕУ говори о заробљеним институцијама / -Време
24/05/2022 u 13:31 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божо Прелевић: Еуропол је показао ко су људи који су водили Црну Гору

Црногорске и српске власти су заробиле своје институције. Евидентно је да политичке странке имају своје мафије, навијаче, тужиоце и предсједнике судова, своје полицајце, нарко-дилере и царинике, казао је Прелевић

Некадашњи министар унутрашњих послова у Влади Србије и члан Савјета скупштине Слободне Србије Божо Прелевић оцијенио да су Црну Гору и њене институције заробили они за које је деценијама гласала већина њених грађана.

– Европска унија (ЕУ) преко Еуропола и Интерпола предузима оно што је једино реало – да откривају телефонске разговоре, откривају тајне послове људи блиских власти и на тај начин показују грађанима ко су људи који их воде и за које годинама гласају – рекао је Прелевић за "Дан".

Он је оцијенио да су све те судије и тужиоци које сада хапсе и прозивају били неопходни властима да позавршавају незаконите послове и провуку их преко суда.

– И црногорске и српске власти заробиле су своје институције. Евидентно је да политичке странке имају своје мафије и своје навијаче и своје тужиоце и предсједнике судова и своје полицајце и нарко-дилере и своје царинике. Властима нису били потребне све судије, већ они на врху и зато су их бирали по својим криминогеним критеријумима – казао је Прелевић и додао да је трагично што су грађани годинама указивали повјерење онима који су заробили и унизили Црну Гору.

Мониторинг ЕУ говори о заробљеним институцијама

Када кажемо да Црна Гора има заробљене институције, систем или фасадну демократију и дубоку сјенку или дубоку државу која контролише све, у ствари говоримо о ономе што ће нам рећи из Европске уније као опис мониторинга и Србије и Црне Горе. Ту нема битних разлика у системима. Занимљиво је да је Црна Гора у НАТО-у, да је урадила више од Србије, не прави никоме проблеме и са свим тим и релативно малим бројем становника и евром као монетом оцјена је Брисела да није подобна за пријем у Европску унију, указао је Прелевић.

Прелевић је указао да се то дешава и у Србији и у Црној Гори као неразвијеним друштвима због затворених и строго цензурисаних медија.

–Трагично је када грађани због дугогодишње узурпације медија, или због сопствене наивности или због смањеног IQ, у ствари не виде за кога гласају. Поставља се питање који ће то грађани да гласају за неке друге партије и могу ли се оне уопште појавити ако су медији потпуно затворени као што је случај код нас. Кључно питање је како из пепела изградити институције и ко је тај ко то може учинити у амбијенту затворених медија и недостатка алтернативе – рекао је Прелевић.

Он вјерује да ће се у Црној Гори наћи снаге да се држава избори са корупцијом у друштву и утицајем криминала и да постоји или ће се појавити нека политичка алтернатива или неки нови људи у ДПС-у спремни да реформишу све.

– Десила се невјероватна ситуација да смо у Црној Гори на власти имали комунисте, односно социјалисте који су све наше претворили у само њихово. У том претварању њима је веома жао што се ту и тамо неко буни палећи свјетло и указујући на ту дубоко неправедну похлепу и владавину похлепе у тренутку док се они јавно залажу за равноправност, за неке наводне социјалне принципе, а пред носом нам односећи све што доноси профит– истакао је наш саговорник.

Он је додао да је слична ситуација и у Србији и оцијенио да лоши односи између Србије и Црне Горе управо показују колико су та друштва узурпирана.

– То није много везано са грађанима, већ искључиво са монополом власти над медијима у Србији, а великим дијелом у Црној Гори. Апсолутном контролом над медијима власти могу да моделирају грађане тако да буду турбочетници или екстремни Црногорци и да створе раздор захваљујући којем остају у игри. Односи Србије и Црне Горе су на тако ниском нивоу само из тог разлога што властима за очување тих позиција највише одговарају спољни непријатељи, да би онда они грађане бранили од њих, било да је то Српска православна црква или Србија, или дукљански или дедињски Црногорци. Све су то изуми власти да би грађане усмјеравали ка сукобу, а не ка некој мирној коегзистенцији дојучерашњих становника исте државе – закључио је Прелевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:47