Бојан Божовић / - фото: ПР Центар
01/07/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божовић на челу Радне групе за преговоре у поглављу 23

Влада jе на данашњоj сjедници размотрила и усвоjила Информациjу о потреби образовања радних група за програмирање Инструмента претприступне подршке ЕУ за период 2021-2027 (ИПА III)

Влада jе на данашњоj сjедници размотрила предлоге за оптимално функционисање Радне групе за вођење преговора у 23. поглављу и задужила Канцелариjу за европске интеграциjе да припреми одговараjући предлог Одлуке о радноj групи, на челу са новоименоаним државним секретаром у Министарству правде, људских и мањинских права, Боjаном Божовићем.

Влада jе усвоjила информациjу о напретку у поглављима по кластерском приступу, с циљем дефинисања мjера ране интеграциjе и стања преговора из призме 6 тематских цjелина, као и информациjу о образовању радних група за програмирање Инструмента претприступне подршке ЕУ за период 2021-2027 коjе jе припремила Канцелариjа за европске интеграциjе.

Главна преговарачица, Зорка Кордић jе истакла да jе након одржане политичке међувладине конференциjе између Црне Горе и ЕУ, Канцелариjа за европске интеграциjе сачинила прелиминарну анализу напретка у поглављима уз примjену кластерског приступа коjа може послужити као основа за даљи рад преговарачке структуре и идентификовање што већег обима мjера ране интеграциjе.

– Имаjући у виду нови моменат у преговарачком процесу коjи обликуjе нова методологиjа, Канцелариjа за европске интеграциjе jе предложила да, поред 33 шефа радних група коjи чине оперативно jезгро процеса, будућа нова преговарачка структура буде структурирана на начин да Преговарачка група буде конципирана по кластерима за коjа ће бити задужени преговарачи – наводи се у саопштењу Генералног секретариjата.

Иако jе маjа 2020. године, Црна Гора прихватила ревидирану методологиjу преговора с ЕУ као политичку инициjативу коjа се уклапа у постоjећи преговарачки оквир између Црне Горе и ЕУ из 2012, и жели да на свом примjеру покаже да она даjе резултате, наша држава се налази у jединственоj позициjи jедине кандидаткиње за чланство са отвореним свим поглављима правне тековине ЕУ, за коjу су кластери непримjењиви у смислу отварања поглавља, али имаjу додатну вриjедност идентификовања мjера ране интеграциjе приjе самог чланства у ЕУ, а и са аспекта бољег кориштења средстава ИПА, додаjе се у саопштењу.

Влада jе на данашњоj сjедници размотрила и усвоjила Информациjу о потреби образовања радних група за програмирање Инструмента претприступне подршке ЕУ за период 2021-2027 (IPA III).

– Национална ИПА координаторка Кордић jе указала да ће се у оквиру програмирања финансиjске перспективе ИПА III, за Инструмент претприступне подршке ЕУ за период 2021-2027 издвоjити 14,162 милиjарди еура за све државе кориснице ИПА подршке.Како би се квалитетно припремили за коришћење средстава, Канцелариjа за европске интеграциjе jе предложила формирање међуресорских радних група за програмирање и ресорна министарства коjа би координирала радним групама за четири области подршке: Владавина права, темељна права и демократиjа; Добро управљање, усклађивање са правном тековином, стратешко комуницирање и добросусjедски односи; Зелена агенда и одрживо повезивање; Конкурентност и инклузивни раст – саопштено jе из Генералног секретариjата Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:31