Јелена Божовић / - Д.Ј.
27/10/2021 u 12:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божовић: Влада Здравка Кривокапића да трајно забрани изградњу мини-хидроцентрала

Упозорила је да, када је у питању изградња мХе у Калудри, угрожава се и манастир Ћелије који се налази уз саму ријеку

Корист од изградње малих хидроцентрала имају само повлашћени појединци блиску бившем режиму. Због бројних незаконитости и мутних послова има основа да концесинари законом одговарају, а не да им држава за евентуални раскид уговора плаћа одштету. Од Владе Здравка Кривокапића се очекује да трајно забрани изградњу минихидроцентрала, поручила је посланица посланица Нове српске демократије и Демократског фронта Јелена Божовић.

 - То обећање дао је сам премијер у свом експозеу који је много обећавао, а мало реализовао. Иста обећања имао је и потпредсјендик Владе Дритан Абазовић. Упоредо са тим, неопходно је преиспитати постојеће уговоре, утврдити незаконитости и обезбиједити већи проценат по основу концесија локалној заједници на чијој територији су Мхе изграђене - напоменула је она.

Овог пута подржала је мјештане Калудре у намјери да заштите Калударску ријеку, природу и животну средину.

 - На свим мјестима гдје су изграђене хидроцентрале направљена је катастрофа и последице те девастације ријека одражавају се на цио екосистем па самим тим и на људе и квалитет живота - додала је она.

Упозорила је да, када је у питању изградња мХе у Калудри, угрожава се и манастир Ћелије који се налази уз саму ријеку.

- На ријеци Бистрици према Јеловици и Горњим селима у општини Беране, компанија ,,Хидроенергија” која планира изградњу мХе и у Калудри од 2007. године до данас изградила четири мини хидроелектране. Иста фирма изградила је четири мХе у селу Шекулар на Шекуларској ријеци. О сумњивим уговорима, намјештеним тендерима и сумњивом начину на који су ове мХЕ изграђене говорило се много у протеклом периоду, али ни данас ништа по овом питању није урађено - подсјетила је она.

Према њеним ријечима, још 2006. године која се од стране бившег режима обиљежава као година великог патриотизма, Влада је са тада премијером Милом Ђукановићем донијела уредбу о додјели концесија за коришћење ријека за производњу електричне енергије.

 - Тада је почела ,,патриотска” девастација црногорских шума, ријека, воде, извора, флоре и фауне. Тада је ријека ,,Бистрица”, као и многе друге ријеке, спакована у цијеви, више не постоји. Приликом изградње ових мХЕ учествовала је држава, иако се ради о приватним фирмама, а власници су конторверзни бизнисмени блиски бившем режиму. Компанија „Бемакс“, такође фирма блиска ДПС и Милу Ђукановићу, најангажованија грађевинска фирма у Црној Гори која је током изградње мХЕ имала свој власнички удио је државни посао реконструкције пута Беране – Лубнице, прије неколико година, искористила за приватни бизнис, тако што је искористивши реконструкцију пута у исто вријеме у пут уградила цијеви за потребе рада једне од хидроелектрана - нагласила је Божовић.

Како је навела, тако су државни и приватни пројекат реализовани у исто вријеме, наравно о трошку државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:28