/ - посланице ДФ
27/11/2021 u 12:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божовић: За напредак друштва неопходна равноправност мушкараца и жена

Она је навела да у Црној Гори живи више жена него мушкараца - 49,39 посто мушкараца, 50,61 посто жена

У Мојковцу је, у организацији коалиције За будућност Мојковца, одржана трибина ,,Жене у политици“ којој су присуствовале кандидаткиње на одборничкој листи и већи број жена које су показале интересовање за ову тему. На трибини су говориле посланице ДФ Симонида Кордић и Јелена Божовић, док је модератор скупа била Маша Радовић, одборница ДФ у актуелном сазиву СО Мојковац.

На самом почетку присутне је поздравио носилац листе коалиције За будућност Мојковца, Веско Делић. Истакнута је важност већег учешћа жена у политици и на мјестима одлучивања. Божовић је казала је да родна равноправност нема за циљ да мушкарци и жене постану исти, већ да њихове могућности и развојне шансе буду једнаке.

- Неопходно је обезбиједити и мушкарцима и женама једнак приступ образовању, здравственој заштити, достојанственом раду, исте зараде за мушкарце и жене, као и веће учешће жена у политици, у економији како би сваки човјек и друштво у цјелини добили више. Уколико не будемо искористили све вриједности друштва и све људске ресурсе у пуном капацитету друштво неће моћи да напредује на прави начин- истакла је Божовић.

Она је навела да у Црној Гори живи више жена него мушкараца - 49,39 посто мушкараца, 50,61 посто жена.

- И поред тога, жене нису у довољном проценту присутне у политици ни на мјестима одлучивања. Иако квоте за избор одборника и посланика прописују да минимум 30 посто жена буде на изборним листама, у ЦГ парламенту проценат жена је свега 24,69. Проценат жена на позицијама извршне власти или на позицијама економске моћи је врло низак- нагласила је посланица ДФ.

Према њеним ријечима, једини домен гдје су жене надмашиле мушкарце је образовање, али образовање не значи и боља радна мјеста.

- Жене се углавном налазе на ниже плаћеним занимањима и показују тенденцију да не напредују по хијерархији одлучивања истом брзином као мушкарци- рекла је Божовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:43