Мајлинда Брегу / - фото: РЦЦ
17/06/2021 u 20:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Мишљења, бриге, наде и очекивања људи из региона у средишту су рада Виjећа за регионалну сарадњу

Стратегиjа Jугоисточна Европа 2030 jе амбициозна и њом се предлажу свеобухватне активности у области образовања, правде, здравља и животне средине, поручила jе Брегу.

Стратегиjа Jугоисточна Европа 2030 представља регионални позив на дjеловање и солидарност, а с обзиром на њену свеобухватност и пуно регионално власништво, ми ћемо учинити да она функционише од самог почетка као самосталан и свеобухватан скуп активности, рекла jе генерална секретарка Виjећа за регионалну сарадњу (РЦЦ) Маjлинда Брегу обраћаjући се на самиту Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи (СЕЕЦП), те поручила да су мишљења, бриге, наде и очекивања људи из региона у средишту рада РЦЦ.

Лидери СЕЕЦП одобрили су стратегиjу друштвено-економског развоjа Jугоисточне Европе (JИЕ) у наредноj децениjи, стратегиjу „Jугоисточна Европа 2030“ (JИЕ 2030) коjу jе припремило РЦЦ, на самиту одржаном данас у Анталиjи, Турска.

Према њеним риjечима стратегиjу JИЕ 2030 виде као стратешки начин да заjеднички риjеше друштвено-економска и сигурносна питања Jугоисточне Европе.

“По први пут тринаест економиjа Jугоисточне Европе има заjедничку визиjу остваривања циљева одрживог развоjа Уjедињених нациjа под водством Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи. Стратегиjа Jугоисточна Европа 2030 jе амбициозна и њом се предлажу свеобухватне, али реалне активности у области образовања, правде, здравља и животне средине”, поручила jе Брегу.

Брегу се захвалила предсjедавању СЕЕЦП и свим учесницама на континуираноj подршци РЦЦ-у и на омогућавању амбиjента за постизање резултата, упркос свим тешкоћама на коjе се наишло на том путу, те истакла да усвоjена стратегиjа Jугоисточна Европа 2030, сачињена у изазовним временима, представља визиjу развоjа Jугоисточне Европе у наредноj децениjи.

“Стратегиjу jе припремило Виjеће за регионалну сарадњу (РЦЦ) на захтjев самита Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи 2019. године у консултациjи са различитим секторима и релевантним актерима из свих економиjа Jугоисточне Европе и међународних организациjа”, наводе из РЦЦ.

На састанку министара вањских послова СЕЕЦП, одржаном приjе самита, подржане су и стратегиjа Jугоисточна Европа 2030 и годишњи извjештаj Виjећа за регионалну сарадњу о активностима у протеклих годину дана, коjи су потом одобрени и на самом самиту. Брегу се осврнула и на тешку 2020. годину, коjу jе обиљежила пандемиjа ЦОВИД-19, као и на постигнућа РЦЦ-а у том периоду.

“Протекла година jе била година какву никада до сада нисмо доживjели, али се осjећам поносном због свега што смо заjеднички постигли. За РЦЦ ово jе била година у коjоj су наше активности покретала два главна фактора, људи и иновациjе. Управо су људи из региона, њихово мишљење, бриге, наде и очекивања били у средишту нашег рада и огледали се и у раду наших проjеката. Све наше активности су биле усмjерене на људе, динамичне, осмишљене тако да се ефикасно позабаве потребама коjе су настале усљед пандемиjе, што су доказали и зелени коридори коjима jе олакшан проток роба и медицинске опреме унутар региона, као и између региона и ЕУ”, рекла jе Брегу.

Стратегиjа Jугоисточна Европа 2030

Учеснице СЕЕЦП похвалиле су рад РЦЦ и изразиле захвалност за све што jе организациjа урадила на промоциjи и jачању регионалне сарадње.

“РЦЦ, као оперативна рука Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи, спремно jе да крене у проведбу предстоjећих активности регионалне сарадње у Jугоисточноj Европи, радуjући се водству и подршци долазећег предсjедавања овим процесом”, наводе из РЦЦ.

Како додаjу, на самиту Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи усвоjена jе заjедничка Декларациjа, коjом jе обиљежена 25. годишњица успостављања овог процеса.

Домаћин самита jе био предсjедник Републике Турске Рецеп Таyyип Ердоğан, коjи jе уjедно био и на челу одлазећег предсjедавања Процесом сарадње у Jугоисточноj Европи.

“Декларациjом jе наглашена инклузивна улога Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи у промоциjи и унапрjеђењу регионалне повезаности у политичком, економском, друштвеном и културном смислу, коjу у свим областима подржава Виjеће за регионалну сарадњу као његова оперативна рука”, закључуjу из РЦЦ.

Наредно предсjедавање Процесом сарадње у Jугоисточноj Европи jе званично предато Грчкоj и почиње 1. jула 2021. Предсjедавање траjе годину дана, након чега га преузима Црна Гора (2022-2023), а обjе економиjе заjедно са одлазећим турским предсjедавањем чине Троjку Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи коjа представља претходног, садашњег и будућег предсjедатеља овог процеса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:31