Фото: ПР Центар
13/10/2021 u 13:49 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Напорно ћемо радити како бисмо смањили цијене роминга између

Указала је на важност успистављања широкопојасне мреже, као и електронским сервисима који су утемељени на повјерењу и који укључују проток података који је слободан

Смањење цијене роминга између Западног Балкана и Европске уније (ЕУ) изазован је процес, на којем предстоји напоран рад, оцијенила је генерална секретарка Регионалног савјета за сарадњу (РЦЦ), Мајлинда Брегу, наводећи да се нада првим резултатима за пет година, јавља ПР Центар.

Она је, на маргинама трећег дана Дигиталног самита економија Западног Балкана, казала је да су поносни што су четврти пут партнер тог догађаја.

-На овом самиту најуспјешнија прича је та што регион размишља и покушава да заокружи причу о дигиталној траснформацији, дигиталној агенди. Када је још једна важна прича у питању, важно је истаћи укидање тарифа по питању роминга што је омогућило грађанима да уштеде новац, али и да немају додатне трошкове када комуницирају једни са другима. Роминг код куће, програм који је усвојен, први је корак- рекла је Брегу.

Подсјетила је да је дигитална агенда прихваћена и потписана током Дигиталног самита у Београду.

-Обећано нам је да ће када ово постане стварност за Западни Балкан, тај тренутак означити почетак изградње мапе пута за спуштање цијена и тарифа између земаља Западног Балкана и ЕУ-казала је Брегу.

Према њеним ријечима, РЦЦ је припремио добру стратегију и мапу пута, оцијењујући да ће то трасирати пут до тренутка када ћемо остварити прво смањење цијена роминга између држава Западног Балкана и ЕУ.

-То је изазован процес, зато што имамо комбинацију велике жеље и потребе грађана региона да се смање цијене. Мислим да не постоји нека тржишна логика зашто би грађани Западног Балкана требало да плаћају 103 еура по гигабајту, док посјећују неку европску земљу, а са телеком оператерима трошкови су само осам еура. Напорно ћемо радити како бисмо остварили достизање тог циља и надамо се првим резултатима за пет година- поручила је Брегу.

Указала је на важност успистављања широкопојасне мреже, као и електронским сервисима који су утемељени на повјерењу и који укључују проток података који је слободан.

-У вријеме кризе, као што су мјесеци за нама, сви смо свјесни колико је то од велике важности. Тако да је дигитални идентитет грађана Западног Балкана, процес који смо покренули прије неколико мјесеци. Сматрам да ће то бити наредни корак, а уколико би економија Западног Балкана заиста жељела да се ово све оствари, ми из РЦЦ смо посвећени да пружимо нашу подршку- рекла је Брегу.

Поручила је  грађанима, уколико се суочавају са проблемима док путују у региону, а укидање роминга које је на снази од 1. јула не функционише, да затраже појашњење од стране надлежних органа.

-Наша улога није да спроводимо мониторинг имплементације тог програма-појаснила је Брегу.

Дигитални самит Западног Балкана 2021. одржава се као дио Берлинског процеса и као иницијатива Регионалног савјета за сарадњу, а важност самита је потврђена и кроз нови четворогодишњи акциони план 2021-2024, за заједничко регионално тржиште (Цоммон Регионал Маркет – ЦРМ).

Домаћин и организатор овогодишњег издања је Министарство јавне управе дигиталног друштва и медија испред Владе Црне Горе, док је генерални спонзор компанија М:ТЕЛ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:00