/ - FOTO: VIJEćE ZA REGIONALNU SARADNJU
04/06/2023 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bregu: Protekla godina jedna od najznačajnijih za Zapadni Balkan kada je u pitanju regionalna saradnja

Mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju izuzetno ponosni na uspjeh koji je region postigao, navela je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju

Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan, i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona, kroz Zajedničko Regionalno Tržište (CRM), rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju 15. godišnjeg sastanka organizacije danas u Budvi.

- Mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju izuzetno ponosni na uspjeh koji je region postigao. Sa integritetom, kolegijalnošću i sposobnošću, obilježjima tradicije i izazova, Vijeće je, zajedno sa našim regionalnim organizacijama i blisko sarađujući sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, krenulo u novi, nimalo lak poduhvat ‘Oblikovanja sveobuhvatne regionalne saradnje: Udruživanje većih regionalnih napora u cilju regionalne povezanosti i zajedništva’, rekla je ona.

Iz Vijeća za regionalnu saradnju podsjećaju da su u novembru 2022. godine na samitu u okviru Berlinskog procesa, šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali tri sporazuma o mobilnosti u sklopu odgovarajućih agendi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (CRM) i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Samo mjesec dana kasnije, na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, održanom u Tirani, telekom operateri iz Evropske unije i sa Zapadnog Balkana su, u okviru zajedničkog regionalnog tržišta čije provođenje pomažu Vijeće za regionalnu saradnju i Evropska komisija, potpisali Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjivanje cijena usluga rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023. godine.

- Treba cijeniti plan koji se sastoji od četiri dijela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske Unije, a koji je nedavno najavila predsjednica Evropske komisije, u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i Vijeća za regionalnu saradnju da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU kroz politiku „postupnog uvođenja“ koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i prije punopravnog članstva, ističe Bregu.

Ovo, smatra ona, dolazi u pravo vrijeme, jer sagledavamo dostignuća zajedničkog regionalnog tržišta i postavljamo temelje za još jednu fazu bliže integracije unutar Zapadnog Balkana i sa jedinstvenim tržištem EU.

- Svakog dana smo svjedoci događaja koji nas stalno podsjećaju da se regionalna saradnja ne može uzimati zdravo za gotovo. Zapadni Balkan može biti poprište suprotstavljenih politika i sporova, čak i frustracija, ali postoji ogroman prostor za zajedničko djelovanje, motivisano zajedničkim razumijevanjem napretka – zbližavanja ljudi, roba, usluga i kapitala, što govori o afirmativnoj perspektivi povezanosti sa svrhom, a ne slučajno, zaključila je Bregu.

Osim generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju, koja je predsjedavala sastankom, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji se putem video poruke obratio godišnjem sastanku organizacije i čestitao Vijeću na godini obilježenoj impresivnim rezultatima te istakao opredjeljenost organizacije regionalnoj integraciji i pomoći u provođenju zajedničkog regionalnog tržišta.

- Regionalna ekonomska integracija zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i prije samog pristupanja, rekao je on.

Varhelji je podcrtao ključnu ulogu Vijeća za regionalnu saradnju u postizanju sporazuma o mobilnosti i romingu, te objavio nastavak podrške Evropske komisije Vijeću u naredne tri godine.

Radovan Bogojević, vršilac dužnosti generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, ispred predsjedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), zahvalio se Vijeću za regionalnu saradnju na podršci tokom crnogorskog predsjedavanja kao i na posvećenosti i rezultatima koje je generalna sekretarka zajedno sa organizacijom ostvarila te istakao da je Vijeće pokazalo da je doraslo zadatku promocije regionalne saradnje i približavanja i integracije regiona Evropskoj uniji.

Pohvalio je aktivnosti Vijeća i pomoć u provedbi zajedničkog regionalnog tržišta i koordinaciji strategije Jugoistočna Evropa 2030.

Dženk Sejfula, direktor za EU i regionalne inicijative iz Skoplja i predstavnik predstojećeg predsjedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi iz Sjeverne Makedonije, istakao je značaj tri sporazuma o mobilnosti za region i obavijestio učesnike o postupku njihove ratifikacije s obzirom da je Sjeverna Makedonija depozitar sporazuma. Najavio je da će Skoplje, kao naredni predsjedavajući Procesom, predstaviti svoj moto i prioritete na ministarskom sastanku koji se održava sutra.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju će kasnije danas objaviti dobitnika nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek za 2022. godinu na posebnoj svečanosti koja će se održati u Budvi. Nagrada Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek se organizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA).

Delegacija Vijeća za regionalnu saradnju, koju predvodi generalna sekretarka organizacije, će učestvovati na sutrašnjim skupovima Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, odnosno na sastanku ministara učesnica ovog Procesa zaduženih za evropske integracije, kao i na sastanku ministara vanjskih poslova učesnica SEECP-a gdje se očekuje usvajanje godišnjeg izvještaja Vijeća za regionalnu saradnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. septembar 2023 04:09