/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
24/11/2023 u 16:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Brisel: EU pozdravila izbor Resulbegovića, očekuju ostala imenovanja u pravosuđu

Transparentna procedura zasnovana na zaslugama obezbijediće pravilno funkcionisanje pravosuđa uz nezavisnost, nepristrasnost i integritet

Crna Gora sada ne bi trebalo da resetuje cijeli proces reforme pravosuđa, što bi izazvalo duga odlaganja, poručuju u Evropskoj komisiji, komentarišući uvođenje vetinga u crnogorsko pravosuđe, javlja TVCG, prenosi portal RTCG.

Portparol Evropske komisije navodi da je sada prioritet u Crnoj Gori ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i da Godišnji izvještaj Komisije za 2023. godinu sadrži jasne preporuke o tome kako Crna Gora treba da unaprijedi funkcionisanje svog pravosuđa.

(VIDEO) Resulbegović izabran za sedmog sudiju Ustavnog suda

- U izvještaju se navodi da se pravosudni sistem Crne Gore i dalje suočava sa izazovima koji utiču na sposobnost zemlje da isporučuje pravdu i podrivaju legitimitet najviših pravosudnih institucija - podsjeća portparol EK.

Te izazove, kako navode u Komisiji, treba riješiti potpunom i nedvosmislenom primjenom ustavnog i zakonskog okvira, kao i izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Državnom tužilaštvu u skladu sa postojećim preporukama Venecijanske komisije i Grupe država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO).

Poštovati osnovna prava svih građana Crne Gore

EU s nestrpljenjem očekuje i ostala imenovanja na upražnjenim pravosudnim pozicijama, uključujući tri člana Sudskog savjeta, stalnog predsjednika Vrhovnog suda i stalnog Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Tužilačkog savjeta.

EU pozdravlja imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda od strane parlamenta, čime je ponovo uspostavljen potpuno operativan Ustavni sud, saopšteno je u Evropskoj komisiji (EK).

- To je ključno za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija - navodi se u EK.

U Briselu ističu i da je napredak Crne Gore u pristupanju EU želja velike većine građana.

- Za zemlju je od vitalnog značaja da održi i proširi ovaj široki međustranački konsenzus na druga predstojeća imenovanja sudija zasnovana na zaslugama. Vlada i Parlament moraju brzo da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava - saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Ističe se i da EU s nestrpljenjem očekuje i ostala imenovanja na upražnjenim pravosudnim pozicijama, uključujući tri člana Sudskog savjeta, stalnog predsjednika Vrhovnog suda i stalnog Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Tužilačkog savjeta.

Transparentna procedura zasnovana na zaslugama obezbijediće pravilno funkcionisanje pravosuđa uz nezavisnost, nepristrasnost i integritet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:32