Ilustracija / - BS
23/05/2024 u 20:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

BS: Crna Gora glasanjem za rezoluciju potvrdila opredjeljenje da bude dio demokratskog i razvijenog svijeta

Crna Gora je glasanjem za rezoluciju o Srebrenici još jednom potvrdila opredjeljenje da bude dio demokratskog i razvijenog svijeta, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Oni su pozdravili usvajanje rezolucije UN kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. god. 

-Smatramo da ona predstavlja globalni iskorak u pravcu uspostavljanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i prevencije genocida, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.Vjerujemo da će ova rezolucija podstaći kritičko suočavanje sa prošlošću u regiji, na bazi utvrđenih činjenica, kao preduslovu za postizanje trajnog mira i uspostavljanje jedino ispravnog etičkog odnosa prema genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte- kaže se u saopštenju.

Šabanović: Rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin

Ističu da je važno da se kroz obrazovni sistem i na druge prikladne načine kontinuirano radi na podizanju kolektivne svijesti o genocidu kao neprihvatljivom modelu rješavanja konflikata, ali i o neprihvatljivosti negiranja i relativizacije genocida, te glorifikacije ratnih zločinaca osuđenih za djelo genocida.

- Sa potpunim uvjerenjem da ni jedan narod ne može biti genocidan, kao i da ova rezolucija to ni u jednom svom dijelu ne inplicira, ne samo da potvrđujemo taj stav, već pozivamo na njegovu punu promociju- zaključuju u saopštenju.

Bošnjačko vijeće: Rezolucija o Srebrenici civlizacijski dug prema žrtvama genocida

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 10:10