Bošnjačka stranka / - BS
20/09/2022 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BS: Današnje glasanje za članove Sudskog savjeta pokazalo kome odgovora institucionalna blokada

Bez kompletiranja sastava najvažnijih pravosusudnih institucija, put do vladavine prava mnogo je teži, kazali su iz Bošnjačke stranke

Političko kalkulisanje određenih subjekata i neprincipijelno glasanje za članove Sudskog savjeta, jasno je pokazalo kome odgovara da Crna Gora bude u institucionalnoj krizi, saopštili su iz Bošnjačke stranke.

Bošnjačka stranka je danas, kao i na prvom glasanju, podržala sva četiri predložena kandidata. Iako smo očekivali da će i kolege iz drugih partija biti konstruktivne i dati doprinos u dijelu da se danas izaberu četiri kandidata i tako kompletira Sudski savjet, pokazalo se da nije svima u Crnoj Gori u interesu da institucije profunkcionišu, kazali su iz stranke.

- Ostaje žal da je Fikretu Kurgašu, jedinom predloženom kandidatu iz redova manjinskog naroda nedostajalo dva glasa za izbor i da taster nije pritisnut od strane kolega iz SD-a, koji se deklarišu kao zastupnici građanskog koncepta društva - ističu u saopštenju.

S toga, kako dodaju ne treba da čudi zašto već duže vrijeme u Tužilačkom i Sudskom savjetu nema predstavnika iz redova manjinskih naroda. Takođe, kako kažu, neshvatljivo je i da dva pravna eksperta, profesor Nebojša Vučinić i advokat Dragan Šoć nijesu dobili potrebnu podršku.

Današnjim odnosom prema glasanju za članove Sudskog savjeta, propuštena je još jedna dobra prilika na putu evropskih integracija, jer bez kompletiranja sastava najvažnijih pravosusudnih institucija, put do vladavine prava mnogo je teži. Odgovornost je sada kod onih koji danas iz njima znanih razloga nijesu podržali predložene kandidate, zaključili su iz Bošnjačke stranke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:32