Бошњачка странка / - БС
08/03/2022 u 12:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: Међу новоизабраним судијама Врховног и Апелационог суда нема припадника мањинских народа

Сматрамо да оваква одлука Судског савjета представља континуитет административног прогона мање броjних народа, посебно Бошњака, из институциjа система Црне Горе, казали су из Бошњачке странке

Умjесто да поражаваjућа и неприхватљива чињеница, да међу 11 судиjа Врховног суда Црне Горе и 6 судиjа Апелационог суда Црне Горе, коjе jе Судски савjет изабрао, нема нити jедног припадника мање броjног народа буде изненађење, нажалост, за нас у Бошњачкоj странци таква информациjа jе очекивана, али и даље неприхватљива, поручили су из ове странке.

- Сматрамо да оваква одлука Судског савjета представља континуитет административног прогона мање броjних народа, посебно Бошњака, из институциjа система Црне Горе у коjем и онако нису били процентуално сразмjерно заступљени. Посебно jе алармантно стање процентуалне подзаступљености Бошњака, и свих мање броjнох народа, у судскоj власти, што се наjбоље илуструjе броjкама коjима располажемо - казали су из Бошњачке странке. 

Како наводе, од 25 судова у Црноj Гори, само су у два Основна суда предсjедници припадници мање броjних народа, у Врховном суду нема судиjа – припадника мање броjних народа, док у Апелационом суду, судиjску функциjу врши само jедан судиjа припадник мање броjног народа.

- Истовремено, у Судском савjету нема припадника мање броjних марода. Ништа боље стање ниjе ни у државном тужилаштву, у коjем jе подзаступљеност припадника мање броjних народа и на руководећим мjестима и уопште, слична као у судовима. Ни у Тужилачком савjету такође нема припадника мање броjних народа - истакли су из Бошњачке странке.

Додаје да све ово указуjе на то да су Бошњаци, и сви мање броjни народи у Црноj Гори, изложени систематскоj и системскоj дискриминациjи, насупрот чињеници да jе Устав Црну Гору дефинисао као државу равноправних грађана и да jе мање броjним народима гарантовао сразмjерну заступљеност и у том циљу дефинисао уставне механизме за постизање тог циља, кроз разне видове позитивне дискриминациjе.

- С тога, Бошњачка странка изражава оштар jавни протест против оваквих и сличних дискриминаторних поступака и позивамо на пуно поштовање Устава Црне Горе и његових већ поменутих одредби, а своjе сународнике и све остале грађане Црне Горе позивамо на политичку борбу за бољу, праведну и грађанску Црну Гору у коjоj нико неће бити дискриминисан због било коjег личног своjства”, саопштено jе из Бошњачке странке - закључили су из Бошњачке странке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:14