Bošnjačka stranka / - BS
12/04/2024 u 11:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BS: Parlamentarna većina pokušava da nam oduzme člana Državne izborne komisije

Parlamentarna većina pokušava da kršeći zakon Bošnjačkoj stranci (BS) oduzme člana Državne izborne komisije, poručuju iz partije.

- Na prvi dan Bajrama, poslanici parlamentarne većine su odlučili da je vrijeme da baš oni predlože prepravljenuu normu Poslovnika kojom se uređuje pravo predstavnika manjinskih naroda u Skupštini, ne konsultujući nas na koje se ta norma odnosi i bez otvaranja širokog dijaloga. Inspiraciju da nam za vrijeme Bajrama na više načina pokažu pravo lice upakovano iza zvaničnih čestitki za Bajram, pokazali su nakon izmjena Poslovnika i nezvaničnim aktivnostima vezanim za izbor novog sastava Državne izborne komisije, gdje su pokušali da Bošnjačkoj stranci oduzmu pravo koje joj na osnovu preciznih normi Zakona o izboru odbornika i poslanika pripada – pravo na 2 člana Državne izborne komisije, pokušajem da nas svedu kako bi oni rekli “na pravu mjeru” tj. da BS dobije samo 1 člana - naveli su iz BS u saopštenju dostavljenom medijima.

Kreatorima ideje da prilikom formiranja novog sastava Državne izborne komisije pokušaju da kršeći Zakon o izboru odbornika i poslanika, Bošnjačkoj stranci oduzmu pravo na 2 člana, jer su oni sračunali da nam je dosta 1, i namjerili da ono što nama pripada dodjele nekom drugom, poručujemo – zakon je jasan. Jasni su i rezultati parlamentarnih izbora, iako vam se ne sviđaju, kazali su iz BS–a.

Jasno je, prema njihovim riječima, i da Bošnjačka stranka shodno izbornim rezultatima ima pravo na dva člana i od tog prava, kažu, neće odustati.

- One koji još nisu naučili da čitaju Zakon, jer misle da je sila većine jača od zakona, podsjećamo da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika u članu 30 stav 4 propisano da se “četiri člana stalnog sastava Državne izborne komisije, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, imenuju se na predlog parlamentarne opozicije”. Jasno je i da Bošnjačkoj stranci koja je druga po snazi opoziciona stranka pripada po tom osnovu jedan član DIK-a u okviru ta 4 koja pripadaju opoziciji - dodaju iz BS.

Smailović: Većina želi da obesmisli izbor potpredsjednika iz reda poslanika manjinskih partija

Onima koji pomalo i čitaju Zakon, ali su, kako kažu. olako spremni da ga prekrše kad je njihovo politički ili lični interes u pitanju, napominju sljedeće.

- Da je članom 30 stav 5 Zakona o izboru odbornika precizno propisano: “Za člana stalnog sastava Državne izborne komisije imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice, koja je na prethodnim izborima dobile najveći broj glasova, a njegov zamjenik treba da bude pripadnik nekog drugog manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice.” Na osnovu člana 30 stav 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Bošnjačkoj stranci pripada još 1 član DIK-a, jer je Bošnjačka stranka osvojila najveći broj glasova ili preciznije duplo više glasova nego sve druge stranke koje predstavljaju manjinske narode zajedno - naveli su iz BS.

Podsjećaju one koji na manjinske narode gledaju kao na podobne i manje podobne, a i one koji politička prava manje brojnih naroda za koja su se godinama borili žele, kažu, “da krše i mijenjaju radi sopstvenog i trenutnog političkog cilja, da je jedan plus jedan dva i da će Bošnjačka stranka insistirati na tome da u DIK-u shodno jasnim zakonskim normama ima 2 člana”.

“Ako vladajuća većina ne odustane od ovih aktivnosti, Bošnjačka stranka će o Bajramskim “čestitkama” u vidu prekrajanja Poslovnika i pokušaja otimanja mjesta u Državnoj izbornoj komisiji, obavjestiti naše međunarodne partnere”, zaključuju iz BS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:53