/ - фото: СКУПШТИНА ЦГ
11/03/2022 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Булајић и Булатовић са амбасадором Словеније

Булајић је на састанку посебно нагласио да сви политички актери у Црној Гори требају сагледати дубину политичке, економске и свеукупне кризе

Предсједавајући Скупштине Црне Горе Страхиња Булајић и посланик Демократског фронта Предраг Булатовић разговарали су са амбасадором Словеније Грегором Прескером.

Булајић је на састанку посебно нагласио да сви политички актери у Црној Гори требају сагледати дубину политичке, економске и свеукупне кризе која је настала као последица намјере да се промијени изборна воља грађана након избора 2020. године. Он је казао да је та воља била недвосмислена и претходно владајућу партију послала у опозицију, што је она декларативно прихватила.

Потпредсједник је рекао да се појачала сложеност овог политичког стања након војног сукоба у Украјини и да се већ очитавају последице на економском плану кроз раст цијена основних животних намирница и енергената. Рефлексије и консеквенце овог сукоба, неминовно намећу као могућност појаве нових изазова. У том смислу, Булајић је истакао да се појачава потреба за дијалогом унутар земље и постизањем пуне сагласности да Црна Гора читав ток ове кризе прође са унутрашњом кохезијом и разумијевањем.

Стога, он је пренио снажно залагање за отклањањем потенцијалних изазова унутар Црне Горе на том плану и позвао све политичке чиниоце и друштвене снаге да у том правцу оставе све разлике по страни, а да врховни интерес буду грађани Црне Горе.

Булајић је амбасадору Прескеру поновио спремност да закаже сједницу Парламента на начин који је објаснио више пута у јавности. Имајући у виду да његови апели за формирањем владе унутар бивше парламентарне већине, до сада, нису наишли на одговор, он је нарочито нагласио да је излаз из постојеће кризе у што хитнијем постизању консензуса о формирању широке владе, гдје би се договором предвидјело и одржавање ванредних парламентарних и пријевремених предсједничких избора.

Како је објаснио, функционисање те владе и парламентарне већине, која би подржавала ту владу, регулисало би се lex specialis-ом за Владу и Скупштину, а у исто вријеме би се извршиле неопходне промјене у Закону о избору одборника и посланика и очистио бирачки списак.

Такође, предсједавајући је навео да уколико постоји политичка воља и спремност за образовањем те привремене широке владе, односно владе националног јединства, она би у том мандату могла извршити деблокаду правосудних и тужилачких институција, те предузела кораке ка испуњавању кључних критеријума за европски пут Црне Горе.

Булајић је замолио амбасадора Словеније, која је чланица Европске уније и НАТО-а, да упозна своје колеге са овом иницијативом у циљу њеног сагледавања у контексту политичке кризе у Црној Гори и укупне кризе у региону, укључујући ситуацију у Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:51