Predrag Bulatović / - SR
03/11/2022 u 21:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bulatović: Država nije u haosu zbog Zakona o predsjedniku, na neustavnost smo odgovorili ustavnošću

Sve konsekvence zakona prihvatam na sebe, naveo je on

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je da se država ne nalazi u haosu zbog usvojenih izmjena Zakona o predsjedniku, već zbog toga što je 30. avgusta 2020. godine pobijeđen DPS na parlamentarnim izborima. On je u emisiji "Načisto" kazao da je vrlo važno DF-u da je došao do podrške 41 poslanika za ovaj Zakon.

- Analizirajući situaciju, kada je Milo Đukanović odbio da predloži mandatara, vrh DF-a je tražio modalitet kako da potvrdimo parlamentarnu većinu i došli smo do ideje za izmjene zakona. Sve konsekvence zakona prihvatam na sebe, naveo je Bulatović, dodajući da su u DF-u čvrsto ubijeđeni da nijesu pogazili Ustav.

Istakao je da ono što je fakat - shodno Ustavu, predsjedniku je data striktna obaveza da dodijeli mandat.

- Đukanović je onemogućio da se na ustavan način logički dođe do mandatara, kazao je Bulatović, dodajući da po Ustavu imaju pravo da utvrde javni interes i da bude retroaktivno dejstvo za određene situacije.

U odnosu na zabrinutost Evropsker unije i ambasadora Kvinte zbog usvojenog Zakona, Bulatović je kazao da se zakonom nijedna nadležnost predsjedniku države nije oduzeta, te da ako zakon stupi na snagu, daje se mogućnost Đukanoviću da otvori drugi krug konsultacija za mandatara.

- Ako u drugom krugu nema jasne većine, onda može dodijeliti mandat drugoj ličnosti koji će da se otvori dijelog da dođe do mandatara. Ako taj mandatar nema većinu u roku od 90 dna, onda idemo na izbore, pojasnio je Bulatović.

Istakao je da su na neustavnost odgovorili ustavnošću - ponudom da se kroz Zakon otvori drugi krug konsultacija.

Dalje je naveo da je 19. avgusta izglasano nepovjerenje Vladi, za šta je glasala i Demokratska Crna Gora.

- DF nije učestvovao u glasanju, ali Vlada Dritana Abazovića nije imala našu podršku. Mi želimo da se formira Vlada koja će riješiti društvenu krizu i preipremitidržavu za izbore. Zahvaljujući liderima DF-a Andriji Mandiću i Mlanu Kneževiću vođeni su razgovori između zaraćenih strana, prije svega između URA-e, Demokrata i SNP-a, i došli smo do većine od 41+. Niko to nije očekivao. Došli smo do kompromisa da Miodrag Lekić bude mandatar, naveo je Bulatović.

Bulatović je kazao da se zemlja uvodi u stabilne vode poštujući principe demokratije - da većinu u Skupštinu čini 41, koji je osvjedočen da formira Vladu. Naveo je da šefica Delegacija EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa nema pravo da ocjenjuje da li je Zakon o predsjedniku ustavan, a još manje to pravo ima češki ambasador jer se on bavi Češkom, "ovo su naše stvari".

- Nije nam cilj da budemo na vlasti do 2024. godine, već do uslova za formiranje vlade koja će organizovati izbore. A te izbore ne može da organizuje Vlada Dritana Abazovića sa pet odsto podrške, kazao je Bulatović.

Naveo je da 20. novembra imaju mogućnost da se izabere makar jednan sudija Ustavnog suda, da bi makar imao kvorum.

- Ako se ne izabere Ustavni sud to je razlog za zabrinutost. DF je spreman da vodi dijalog. Nema zemlji spasa ako ne obezbijedimo funkcionalne institucije - Ustavni sud, Sudski savjet, rekao je Bulatović.

Kako je istakao, DPS je direktno ili preko nekih NVO uložila žalbe za lokalne izbore, pa su pred Ustavnim sudom Podgorica, Pljevlja, Danilovgrad, Kolašin.

- Ne postoji pravna mogućnost za proglašenje tih izbora. Kriza se produbljava, naveo je Bulatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 04:50