Јасмин Ћоровић / -BS
02/11/2021 u 16:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћоровић: Грађани постали таоци нелегитимне власти

Нефункционална влада, у коjоj jе већина министара некомпетентна и без капацитета да води ресорна министарства, чиjи предлози закона се не могу наћи у скупштинскоj процедури због политичке блокаде парламента, полако, али сигурно води државу у стање анархиjе, каже потпредсjедник Бошњачке странке

Институционална и политичка криза у Црноj Гори узрокована дубиозама конституената актуелне политичке већине довеле су грађане у позициjу талаца, оцjењуjе Jасмин Ћоровић, потпредсjедник Бошњачке странке (БС). Он jе у изjави за "Дан" казао да због нефункционалности рада Владе и парламента, мандате треба вратити грађанима.

– Нефункционална влада, у коjоj jе већина министара некомпетентна и без капацитета да води ресорна министарства, чиjи предлози закона се не могу наћи у скупштинскоj процедури због политичке блокаде парламента, полако, али сигурно води државу у стање анархиjе. Власт са двиjе опозициjе, без већинске подршке у парламенту, дакле, потпуно нелегитимнима власт и даље траjе. Ово траjање власти без већинске подршке и легитимитета и без спремности и одговорности да се мандат врати грађанима jе де факто акт рушења демократског начела владавине већине – казао је Ћоровић.

Мањинска влада једино могуће рјешење

Коментаришући стање унутар владаjуће већине, јуче је и портпарол Бошњачке странке Адел Омерагић, рекао да jе потпуно jасно да jе ова Влада завршила своjу мисиjу.

Он jе констатовао да актуелна Влада нема већину у парламенту, да се ниjе десио договор око реконструкциjе, те да jе кристално jасно да jе избор мањинске Владе jедино могуће рjешење у овом тренутку.

– Траjаће ово мучење jош коjи мjесец, али jе сасвим jасно да jе само модел мањинске Владе, до расписивања нових избора jедина реална прича. Све друго jе губљење времена. Што се грбо роди, вриjеме не исправи – написао је Омерагић на Феjсбук профилу.

Он истиче и да такво стање не може и не смије дуго трајати.

– Због односа унутар саме владаjуће већине, сталних сукоба међу конституентима власти, али и због пропале реконструкциjе владе, овако стање не може и не смиjе дуго траjати. Оно ниjе одраз већинског става, и друго, грађанин jе у уговорном односу с државом да буде слободан и заштићен, а не угрожен и поробљен. Грађани су постали таоци заробљеног државног система. Уставни принципи, попут демократиjе, владавине права, секуларности, заштита мањина и други, на коjима се темељи ово друштво, потпуно су доведени у питање – закључио је потпредсједник Јасмин Ћоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 18:37