Стефан Ћулафић / - ДПС
30/05/2022 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћулафић: Експертски рецепт дуо мортале Спајић и Милатовић за нестанак Црне Горе

Дефицит као појам је негативна разлика између прихода и расхода буџета. Што је разлика између прихода и расхода мања, дефицит је мањи. У тренутку кад су приходи већи од расхода улазите у тзв. буџетски суфицит, каже члан ГО ДПС-а

Претходних дана дуо Спајић/Милатовић неистинито и малициозно покушава грађанима представити појам буџетског дефицита како би сировим популизмом стекао одређене политичке поене, каже Стефан Ћулафић, члан Главног одбора и одборник ДПС-а у Скупштини Главног града.

- Дефицит као појам је негативна разлика између прихода и расхода буџета. Што је разлика између прихода и расхода мања, дефицит је мањи. У тренутку кад су приходи већи од расхода улазите у тзв. буџетски суфицит. 

Расходи буџета се дијеле на текуће и капиталне. Текући расходи су везани за трошак запослених, те материјалне и друге трошкове државне администрације, док су капитални везани за развојне пројекте. Посебно наглашавам капиталне инвестиције: улагања у саобраћајну и комуналну инфраструктуру, здравствене и образовне објекте, објекте културе и спорта, те развојне пројекте као што су скијалишта, нови извори енергије или увођење нових технологија у свим сегментима друштва - каже Ћулафић.

Наводи да претходних годину и по дана 42. влада није покренула ниједан развојни капитални пројекат.

- Што се приходне стране буџета тиче она је увећана због веће економске активности усљед завршетка ковид-19 кризе, затим утицаја високе инфлације и раста цијена, а самим тим и износа основице за обрачун ПДВ-а, са чим владина политика нема никакве везе. Осим тога, усвојени су закони који су увећали пореску стопу на добит са 9 на 12 и 15 одсто. Ова „експертска“ мјера као посљедицу има неконкурентност црногорског тржишта за инвестирање у међународним оквирима. А све се ово дешава након што смо отјерали многе инвеститоре због политичког и економског дилетантизма ових квази експерата - наводи члан ГО ДПС-а.

Истиче да су пред нама кључна питања: како ће се Црна Гора развијати без директних страних инвестиција и капиталних инвестиција државе? Од чега ће се пунити буџет? Од чега ће грађани Црне Горе примати плате, образовати се и лијечити? 

- Познато нам је да су експерти тај проблем рјешавали „тајно и организовано“: задуживањем од милијарду еура сваке године, до коначног банкрота државе и система. 

Савршени експертски рецепт дуо мортале Спајић/Милатовић за нестанак Црне Горе - закључио је Ћулафић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 00:00