/ foto: LAZAR RUZIC
06/02/2023 u 09:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ćalović Marković: Iznenadila me je Mandićeva kandidatura, mislim da će ući u drugi krug

Ipak, mislim da su šanse da postane predsjednik Crne Gore izuzetno male, kazala je Ćalović Marković.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kaže da su predstojeći predsjednički izbori test na osnovu kojeg će partije vlasti odlučiti da li da se ide na vanredne parlamentarne, prenosi Portal RTCG. 

Ćalović Marković je u emisiji "Dobro jutro Crna Gora" na TVCG saopštila da je nju iznenadila predsjednička kandidatura lidera Nove Andrije Mandića.

Ona kaže da Mandić nije bio nosilac lista Nove i DF-a na izborima u posljednjih 10 godina, jer su uvijek nalazili druge ljude za nosioce poput Miodraga Lekića ili Zdravka Krivokapića.

- To meni govori da je on sigurno obezbijedio značajna finansijska sredstva za svoju kandidaturu i da će kampanja biti interesantna i da će dominantno biti obilježena nacionalnim pitanjima. Ja mislim da postoje šanse da Mandić uđe u drugi krug, ali mislim da su šanse da postane predsjednik Crne Gore izuzetno male- kazala je Ćalović Marković.

Institucije su nam politizovane, posebno ASK

Vanja Ćalović Marković tvrdi da su crnogorske institucije politizovane.

- One nam ne daju informacije i spinuju nas - kazala je ona i navela primjer rada Agencije za sprječavanje korupcije.

Kaže i da su rezultati u borbi protiv korupcije ograničeni, a da će suđenje Vesni Medenici biti veliki izazov za sudstvo.

Navela je i da Zakon o oduzimanju imovine neće obezbijediti da ljudi koji su nezakoniti stekli imovinu odgovaraju za to.

- Ovaj zakon će omogućiti da se mnogi izvuku i da nikada ne budu odgovorni- navela je ona i poručila kako se nada da u Skupštini neće biti usvojen taj akt.

- Taj zakon bi donio najveću šansu onima koji su 30 godina nezakonito sticali bogatstvo, da ga suštinski legalizuju, osim u rijetkim slučajevima kada tužilaštvo stigne da se time bavi- kazala je Ćalović-Marković.

Ona navodi da će najteže biti dokazati nelegalno stečenu imovinu u inostranstvu.

Ćalović Marković kaže i da je Vlada u tehničkom mandatu predložila taj zakon koji je jedinstven u svijetu i to bez javne rasprave.

- Da li ste čuli bilo koga iz ovih struktura za koje se sumnja da su nezakonito stekli imovinu da se buni protiv ovoga. Jedino ko se buni protiv ovog zakona je NVO sektor. Da je taj zakon dobar, ja vam garantujem da ovi koji su sticali milione eura da se od njih ne bi moglo živjeti od kritika, a nijesmo čuli nijednu kritiku- navela je Ćalović Marković, nazivajući predloženi akt - zakon o legalizacijinezakonito stečene imovine.

Smatra da je malo vjerovatno da bi birači drugih partija vlasti u eventualnom drugom krugu podržali Mandića.

- Mislim da su predsjednički izbori vrsta testa za vanredne parlamentarne izbore na osnovu kojih će oni da odluče da li će da raspišu vanredne izbore i skrate manda Skupštini. Mislim da je to razlog zbog kojeg se Mandić kandidovao, ne da bi pobijedio, već da bi jačao DF i nanio štetu političkim protivnicima, prije svega "Evropi sad" koja im je zadala brige i koja očigledno ima značajnu političku moć, iako je vanparlamentrana stranka - kazala je Ćalović Marković.

Ćalović Marković navodi da i aktuelna vlast pokušava da iskoristi državne resurse zarad partijskih interesa, ali je kako navodi, pitanje kako će njihovi birači reagovati na pokušaje kupovine glasova.

- Mislim da će sljedeći izbori biti vrlo interesantni, zbog toga ih oni i odlažu. Svi se plaše rezultata na tim izborima i plaše se da smo mi kao građani razočarani time što su oni kao vlast uradili u posljednje dvije godine - navela je Ćalović-Marković

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 21:29