Nikola Camaj / Andrijana Dabanović
29/07/2023 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Camaj: Vjerujem u dogovor o formiranju vlade bez ucjena

Smatram da će političke snage koje su već obavile niz neformalnih, a i jedan krug formalnih razgovora, naći snagu i mjeru, i pristupiti pravovremenom dogovoru o formiranju vlade, bez ucjena i prekomjernih očekivanja, kaže Camaj

Iskustvo nam govori da smo skloni da stvari prolongiramo, i da ih riješavamo u posljednjem momentu. Ne bih volio da ovo bude slučaj sada kada se vode pregovori o formiranju vlade, jer vrijeme ne radi baš za one kojima je lopta u dvorištu, kazao je za Portal RTCG Nikola Camaj, poslanik Albanskog foruma i funkcioner Demokratskog saveza Albanaca.

"Kako smatram da su i oni svjesni toga, ne vjerujem da će fakotru vrijeme dati da radi za one kojima odgovara ovakvo stanje, trrnutna vlada, a možda i ponovni izbori. Iako se zna da bi razlike u rezultatima bile neznačajne, siguran sam da ima snaga koje priželjkuju takav scenario. Svjesni tih spoznaja, smatram da će političke snage koje su već obavile niz neformalnih, a i jedan krug formalnih razgovora, naći snagu i mjeru, i pristupiti pravovremenom dogovoru o formiranju vlade, bez ucjena i prekomjernih očekivanja. Jer na kraju, svi se kunu, da su im principi važni. Ako je tako, dogovor je postići lako. Zato smatram da je najlakše i postići već najavljeni dogovor PES-a Demokrata i manjine. Svakako očekivao bih da tu bude i SNP", kaže Camaj. 

Što se tiče političkog subjekta kome pripada, kaže, prihvatljive se i druge strukture, ukoliko su za njih prihvatljivi principi koje je PES ponudio, nakon izvjesnih korekcija nastalih nakon prvog kruga sastanaka. Kako čitamo, kazao je, ni za te "druge strukture“ principi nijesu sporni, ali jeste dioba kolača. 

"No, crvene linije prema DPS, URA, i nekako sve se više čini i prema koaliciji ZBCG, prvenstveno zbog njihovih prohtjeva, otežavaju mogućnost da se dolazi do 49 poslanika, međutim, smatram da formiranje nove Vlade, i sa podrškom 41 ili 43 poslanika, otvara novi prostor za razgovore i sa ostalima. Jer u fazi ‘crvenih linija‘, pojavljuju se ucjenjivanja, a ponekad prevelike ambicije mogućih partnera, zato je teško uklopiti taj broj, ali sam više nego siguran da nakon formiranje vlade mnogo će se šta menjati i u međusobnim odnosima onih koji trenutno ne mogu, ili ne žele zajedno. Kako vrijeme ne radio za potencijalnu većinu, smatram da će se ubrzano raditi na nalaženju rješenja, kako bi se Vlada sastavila tokom avgusta, makar i sa podrškom od 41 poslanika", tvrdi Camaj. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:22