Царевић / Фото: Ана Марковић, Нова.рс
25/07/2021 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Царевић: Кандидоваћу се за предсједника државе, ако ме народ буде тражио

Никад се нисам борио да будем јачи од државе, само да поштују мој рад и допринос овој земљи, каже први човјек Будве

Ако буде воље у народу, 2022. године кандидоваћу се за предсједника државе, најавио је први човјек Будве Марко Бато Царевић.

- Волим изазове и слушам глас народа. Ако народ буде тражио, спреман сам да се кандидујем. До уласка у политику имао сам савршен живот, а онда сам морао да браним светиње и да помогнем овом друштву- казао је Царевиућ у интервјуу за Нова.рс. 

Истакао је да је у политику сам ушао остварен, морално и материјално.

- Кад изађем из ње, посветићу се породици и свом послу. Никад нисам узео плату градоначелника, нити планирам. Све дајем у добротворне сврхе, сам плаћам своје дневнице и путне трошкове. Никад се нисам борио да будем јачи од државе, само да поштују мој рад и допринос овој земљи. Добитник сам ордена Светог Саве другог реда, који ми је уручио блаженопочивши патријарх Ирнеј, за допринос у обнови светиња. Не волим политику, али то је једини начин да се нешто заиста уради и промијени. Ако ме предложе за кандидата, прихватићу- поручује Царевић. 

image
Фото: Ана Марковић, Нова.рс

У великом интервјуу за Нову.рс причао је о свом животу, фарми коју посједује, приватном животу и породици. 

- Прве паре зарадио сам од продаје парадајза на пијаци. Својим трудом, радом и упорношћу током наредних деценија стигао сам до милиона, а рецепт је једноставан. У пословима којима се бавим, учествује цијела моја породица и свако од нас зна колико вриједи- каже Царевић. 

На земљи на којој су расле генерације Царевића, на врху брда, у селу Kримовица, данас се налази хацијенда „Фарма Царевића“. Ту је и луксузни ресторан.

- Не стидим се онога што имамо, а имамо много и све смо моја породица и ја поштено зарадили, великим трудом и радом који и данас не престаје. Никада нисмо дуговали за порез, нити било коме, било шта у овој држави. А ипак душебрижницима сметам и држава већ пет година одбија да нам изда дозволе за посао који радимо по закону- искрен је Царевић. 

Открио је да је имао само пет година када је зарадио први новац.

- Отац ме је водио на стару пијацу у Будви да продајем парадајз. Знао сам да вагам, али не и да наплатим. Нешто бих и зарадио, а сав новац на крају дана давао сам оцу. Kада сам завршио средњу Поморску школу, отишао сам на брод. Имао сам 18 година, на мору сам провео 13 мјесеци. По повратку сам отишао у војску, а кад сам се вратио запослио сам се у котларници, а потом у хотелу у Будви. Онда сам све то напустио и са само 22 године одлучио сам да радим сам. Почео сам од свиња- сјећа се Царевић.

На пијаци на Цетињу, гдје је продавао сушено месо, упознао је своју садашњу супругу.

image
Фото: Ана Марковић, Нова.рс

- Она је тада имала 17 година и радила је на пијаци. Убрзо смо се венчали, изнајмили стан, а од пара које смо зарадили купили смо мали грил гдје смо продавали брзу храну. Новац смо штедјели, па купили багер. Није тада било банки и кредита, само каматаша. Позајмио сам неколико пута, али никад више од 3.000 марака, јер сам знао да ћу толико моћи да вратим. Од оца сам наслиједио камион, па смо почели да се бавимо грађевином, ископинама, а онда смо отворили и каменолом. Тако је све почело. Да ми је неко рекао тада, момку од 18 година, кад сам отишао на онај брод, да ћу оволико зарадити и стећи са 56 година, рекао бих да се то неће десити ни у сновима- истиче Царевић. 

Ипак, наглашава, за све је заслужан вриједан рад.

- Свако јутро устајем у пола шест. У шест сам на фарми, чије послове су преузели син и ћерка, а други син је у Барселони, игра фудбал. Увијек дајем прилику младима, на њима све остаје. На фарми има око 60 запослених. Kоронавирус је свима десетковао бизнис, а ми смо у 2020. имали највећи промет и највише људи запослили. Увијек смо на бијелој пореској листи, плата је првог у мјесецу и све ради као сат- похвалио се Царевић. 

За себе каже да је у материјалном смислу милионер, али да је у души – билионер.

- Највеће моје благо је бројна и сложна породица, а по томе смо препознатљиви у Црној Гори. Свако ко нас зна, потврдиће вам да смо све ово што имамо, стекли са својих 10 прстију, да нико никада није био на буџету грађана. Припадамо српском народу и увијек смо отворено бранили и истицали ко смо и одакле смо, али поштујемо и друге и немамо проблема ни са ким. Моја парола је ‘Јако село, јака и држава‘, а снажна породца долази са села. Зато и улажемо све у село, у храну и у здрав развој дјеце. Наша породица броји 30 чланова и свако је овдје нашао своје мјесто да допринесе и заради. Велика смо подршка једни другима - закључује Царевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:03