Радовић / Фото: Срђан Бољевић
26/07/2021 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радовић: Царевић не нуди принципе ни стратегију, само прича о фотељама

Крсто Радовић никада, ни jавно ни таjно, ниjе за себе захтиjевао нити jедну функциjу, а ни функциjу коjа му се намеће у тексту споразума. Посебно не безусловну подршку, што сам и демонстрирао неколико пута, jавно понудивши оставку

Предсједник Скупштине општине Будва Крсто Радовић саопштио је данас да је Демократски фронт након годину дана упутио званичан текст постизборне коалиције за формирање власти у Будви.

- А jедино што таj текст садржи jесте понављање фразе “безусловна подршка Марку Царевићу за предсjедника Општине и Крсту Радовићу за предсjедника Скупштине” и проценти удjела у власти, односно у расподjели фотеља, од коjих се господин Царевић у jавности посебно гнуша - каже Радовић.

Истиче да он прво никада, ни jавно ни таjно, ниjе за себе захтиjевао нити jедну функциjу, а ни функциjу коjа му се намеће у тексту споразума.

- Посебно не безусловну подршку, што сам и демонстрирао неколико пута, jавно понудивши оставку на функциjу уколико ће то доприњети бољим односима у коалициjи и квалитетниjем вршењу власти. Друго, ко ће покривати коjу функциjу у ДЦГ искључиво одлучуjу партиjски органи. Даље, господин Царевић jе коначно узео дигитрон у руке и израчунао проценте удjела у тоj некоj “новоj”, понуђеноj коалициjи, како би на основу тога даље диjелио фотеље, до коjих му уопште ниjе стало - истиче Радовић.

Истиче да посебно забрињава чињеница да у тексту споразума нема нити jедног слова од принципа на коjима би власт почивала, као ни одређење основних стратешких праваца кретања локалне управе, већ се циjели текст споразума своди на Царевић – Радовић и 64,70 одсто - 35,30 одсто.

- Подсjећам jавност, а и колеге из ДФ-а, да смо им управо ми приjе равно 10 мjесеци послали текст предлога споразума у коме смо навели кључне принципе и приоритете власти, а између осталог и заустављање урбанистичког дивљања; заштиту простора; заштиту луке Будва и градског пливалишта Пизана; заштиту Старог града, Буљарице, Малог брда, Светог Стефана, Шкоља; нулту стопу толеранциjе на корупциjу у локалноj управи; попис имовине, итд. Остављен jе простор свима да додаjу, унесу или траже брисање било коjе од ставки. Међутим, до дана данашњег нисмо добили нити jедно слово као одговор на понуђени споразум. Зашто господину Царевићу не одговара да се споразумиjемо око наведених принципа, питање jе за њега лично и бизнис коjим се бави. Дакле, да буде jасно, нама су приоритети ипак нешто друго, господине Царевићу, jер проценти нису кључни да бисмо са неким вршили власт, као што сами jако добро знате, већ искљчиво политике на коjима ће се базирати вођење локалне управе. На конто тога мала хронологиjа jурњаве за фотељама - каже Радовић.

Он Царевића пита да ли се сјећа 2016. године и избора у Будви, када су Демократе оствариле побjеду од неколико десетина гласова предности у односу на његову коалициjу.

- Тада вас, господине Царевићу, ниjе бринула изборна воља грађана, нисте марили за то што сте своjим захтjевима да управо Ви будете предсjедник Општине прекраjали изборну вољу грађана, за шта сад оптужуjете све око себе. Не, тада нисте дозволили да се преговори о формирању власти окончаjу тако како налаже демократска азбука, да онаj ко има и jедан глас више даjе наjвишег представника власти, већ сте и нас и грађане два и по мjесеца држали као таоце. Коначно смо попустили, jош jедном показавши да фотеље нису све и Вама смо потпуно незаслужено уступили да двиjе године водите Општину, иако jе изборна листа коjу jе предводио Драган Краповић била побjедник избора. Наравно, и господин Краповић jе на краjу показао своjу демократску ширину, коjу Ви никада нећете имати и на пружену руку jе одговорио тако што jе испоштовао договорено и повукао се за функциjе пресjедника Општине. Дакле, било jе 51 одсто - 49 одсто, али се власт ниjе формирала у складу са тим односом, већ у складу са Вашом опсесиjом фотеље предсjедника Општине, а пристали смо зарад коначног формирања власти на Ваше уцjене - истиче Радовић.

Непосредно приjе Вашег избора, по jавном свjедочењу бившег одборника Црногорске, господина Драгана Иванчевића, "практично сте спавали код њега у хотелу, молећи га да уђе у коалициjу са свима нама и пружи Вама лично подршку за предсjедника Општине, желећи да оjачате своjу позициjу у Скупштини општине".

- Наравно, ниjе пуно воде протекло Грђевицом након Вашег избора и сваку риjеч коjу сте обећали Црногорскоj сте погазили. Дакле, све зарад фотеље, господине Царевићу - каже предсједник СО Будва.

- И коначно, након избора прошле године, покушали сте да “обезбиjедите” неколико одборника опозициjе како би сте формирали власт сами, односно без демократа. Но, пропао Вам jе покушаj.

Е па нема више, господине Царевићу. Добили сте прилику након избора 30.8. jер смо искрено вjеровали да сте се опаметили и дозвали памети и да ћете коначно почети да поштуjете и сарађуjете са коалиционим партнерима, а да ће престати да се понашате према људима као да jе Општина Ваша приватна фирма. То заборавите - истакао је Крсто Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:28