Biljana Papović / - CDT
19/02/2023 u 10:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: DIK postala učesnik u izborima, napravila neviđene presedane

DIK mora, samo i jedino, svoje odluke donositi na osnovu dokumenata pribavljenih od crnogorskih državnih organa, smatra zamjenica izvršnog direktora CDT-a

Državna izborna komisija (DIK) je svojim postupanjem u više navrata, umjesto institucije koja sprovodi Zakon o izboru odbornika i poslanika, postala direktni učesnik u predsjedničkim izborima. Odluke koje donosi većina u komisiji jasno pokazuju da ona ima za cilj da određuje krajnji rezultat izbora, saopštila je Biljana Papović, zamjenica izvršnog direktora CDT-a.

- Umjesto da konzistentno i nepristrasno sprovodi zakonske procedure politička većina u DIK je odabrala  da u ad hoc procedurama, smišljenim za jednokratnu političku upotrebu, pribavlja podatke od stranih država o potencijalnih kandidatima na način da traži samo one podatke koji idu na štetu jednom kandidatu i da dokumenta objavljena na društvenim mrežama i/ili u medijima prihvati kao pravnu činjenicu, a da ona nije prethodno utvrđena u postupku pred nadležnim državnim organima naše države. Ovim je izašla iz svojih zakonskih okvira i nedvosmisleno demonstrirala pristrasnost i selektivnost, naglasila je ona.

Odbijena kandidatura Milojka Spajića

Kako je dodala, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je, u više navrata, pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), da pokrene postupke protiv svih kandidata za koje postoji i najmanja sumnja da nelegalno posjeduju državljanstvo Republike Srbije ili bilo koje druge države.

- Takođe smo, veoma oštro, osudili obmanjivanje javnosti od strane potencijalnih predsjedničkih kandidata i pokušaj da se lažima i obmanama izbjegne moguća odgovornost i striktna primjena zakona. Međutim, striktna primjena zakona znači da se u odgovarajućim procedurama moraju, na pravno valjan  način, utvrditi sve relevantne činjenice i na osnovu toga o svakom kandidatu pojedinačno donijeti odluka, istakla je ona.

Papović napominje da medijski navodi mogu biti dobra inicijalna informacija za uzbunjivanje javnosti i nadležnih institucija u slučaju bilo kakvih zloupotreba ali, kako dodaje, nipošto ne smiju niti uzeti kao krajnja činjenica, tj. osnova za postupanje bez adekvatnog postupka i provjere.

- Jedina institucija koja može voditi postupke i donijeti odluke o eventualnom oduzimanju prebivališta i državljanstva a time i aktivnog i pasivnog biračkog prava jeste MUP, koji to mora uraditi u urgentnom roku. DIK mora, samo i jedino, svoje odluke donositi na osnovu dokumenata pribavljenih od crnogorskih državnih organa, smatra ona.

Papović objašnjava da kodeksom dobrih praksi u izbornim stvarima Venecijanske komisije jasno je propisano da pojedinac može biti lišen prava da bira i da bude biran samo pod sljedećim kumulativnim uslovima: to mora biti predviđeno zakonom; mora se poštovati princip proporcionalnosti; lišavanje mora biti zasnovano na mentalnoj nesposobnosti ili krivičnoj osudi za teško krivično djelo.

- Uslovi za lišavanje prava kandidovanja na izborima mogu biti manje strogi nego za lišavanje prava glasa, jer je u pitanju obavljanje javne funkcije i može biti legitimno odbaciti kadnidature osoba čije bi djelovanje na takvoj funkciji narušilo javni interes. Međutim, i tada razlozi moraju biti utvrđeni u Ustavu ili zakonu, dodaje ona.

DIK je, tvrdi ona, nakon izlaska iz zakonskih okvira djelovanja i sprovođenja međunarodnih istraga, sumnjivim kanalima komunikacije sa stranim državama, uvođenja institucija stranih država u naš izborni proces, pokretanja postupaka protiv birača koji nijesu bili kandidati, nakon selektivnog pristupa i provjera jednih ali ne i svih kandidata, dvoličnog ponašanja vezano za zaštitu ličnih podataka, napravila do sada neviđene presedane u ponašanju institucije koja sprovodi izbore.

- Ona je, zapravo, postala učesnik u izbornom procesu. I na kraju, kako odgovor dušebrižnim članovima DIK koji su svoj stav agrumentovali situacijom koja se može desiti ako Spajić (zanimljivo ne i Mandić) bude izabran za predsjednika i u pokrenutom postupku izgubi crnogorsko državljanstvo poručujemo – ozbiljne institucije ne “rješavaju” hipotetičke situacije već primjenjuju Ustav, zakone i međunarodne standarde. Tako se u demokratijama rješavaju teška pitanja. Zakonito, etično i u dobroj namjeri. Za razliku od ovoga što svakodnevno živimo i što je daleko od demokratije, zaključila je ona

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:38