/ - FOTO: CDT TVITER
09/03/2023 u 10:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Neophodna hitna i odlučna reakcija tužilaštva

Suprotstavljanje ovoj krađi i svim sličnim pokušajima tretiranja građana/ki kao nižih bića od strane političara je naša najvažnija građanska dužnost, navodi se u saopštenju

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apelovao je na tužilaštvo da energično i efikasno provjeri navode velikog broja građana da su im pokradeni lični podaci i falsifikovani potpisi.

Iz CDT-a su pozvali tužilaštvo da odlučno i profesionalno obavlja svoju ulogu, odnosno da štiti slobode i prava građana, ustavnost i zakonitost i procesuira krađe i zloupotrebe, kako priliči kredibilnim institucijama.

- Nadamo se da se neće ponoviti situacija iz 2018. godine kada je tužilaštvo pozivalo građane, uzimalo izjave, sprovodilo grafološka vještačenja koja su nedvosmisleno pokazala falsifikate i zloupotrebe i nakon toga nije uradilo ništa, kaže se u saopštenju.

U CDT-u smatraju da je tužilaštvo takvim postupanjem omogućilo da se ista zloupotreba ponovi, i da kandidati nastave sa istim nezakonitim praksama uvjereni u nekažnjivost za svoja nedjela.

Oni su pozvali građane da ne odustaju, da se bore za svoja prava i da CDT-u ili tužilaštvu prijave te zloupotrebe.

- Suprotstavljanje ovoj krađi i svim sličnim pokušajima tretiranja građana/ki kao nižih bića od strane političara je naša najvažnija građanska dužnost, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su naveli da nakon novog skandala postaje jasno zašto im Državna izborna komisija (DIK) nije dozvolila uvid u potpise na koje su imali pravo po zakonu.

- Cilj je bio da se, u sadejstvu za Agencijom za zaštitu ličnih podataka (AZLP), kroz uskraćivanje domaćim i međunarodnim posmatračima da posmatraju cjelokupan izborni proces, sakriju nezakonite radnje, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su kazali da je AZLP izabrao da „štiti“ lične podatke građana od posmatrača, umjesto od onih koji te podatke zloupotrebljavaju i kradu.

- Takođe, AZLP se brine za podatke kad su posmatrači u pitanju, a ne interesuje maltretiranje građana od “call centara” kandidata koje traje već sedmicama, rekli su oni.

Navodi se da iako CDT pozdravlja mogućnost provjere potpisa preko aplikacije, moraju konstatovati da je ona došla veoma kasno – onda kad su već sve kandidature bile potvrđene i kad nije imalo prostora za ozbiljniju reakciju DIK-a.

Iz CDT-a su naveli je dobijena još jedna potvrda da sistem verifikacije kandidatura nije dobar, i da je potrebno mijenjati zakone.

- No, za to je potrebna politička volja da se sprovede izborna reforma, a te volje trenutno nema ni na jednoj strani političkog spektra, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 23:44