CDT, LOGO / - FOTO: CDT TVITER
26/08/2023 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Stvoriti preduslove da ASK postane profesionalna i nezavisna institucija

Kontrola zloupotrebe i trošenja javnih sredstava zahtijeva velika unapređenja. Dok pojedine partije, mediji i nevladine organizacije često iznose konkretne primjere zloupotreba, ASK u izvještajima o kontroli i nadzoru iz godine u godinu tvrdi da zloupotreba – nema, navode iz CDT-a

Agencija za sprečavanje korupcije ASK, koja je nadležna za nadzor nad finansiranjem političkih subjekata i izbornih kampanja, sporo napreduje na putu izgradnje institucionalnog integriteta. U prethodnim izbornim ciklusima pokazalo se da postojeći zakonski okvir zahtijeva brojne izmjene u cilju sprovođenja efektivne kontrole. Zabrane i ograničenja definisana zakonom, često rezultiraju zatrpavanjem ASK preobimnom dokumentacijom, dok efekti kontrole izostaju, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju CDT.

- Kontrola zloupotrebe i trošenja javnih sredstava zahtijeva velika unapređenja. Dok pojedine partije, mediji i nevladine organizacije često iznose konkretne primjere zloupotreba, ASK u izvještajima o kontroli i nadzoru iz godine u godinu tvrdi da zloupotreba – nema. Ovakvi zaključci ASK nijesu podržani dokazima, a način i obim kontrole koji sprovodi ova institucija nijesu dovoljno detaljni niti su zasnovani na dubinskoj provjeri koja bi bila adekvatan osnov za formiranje i iznošenje ovakvih stavova, kažu u CDT-u.

Naglašavaju i da način kontrole izvještaja političkih subjekata pokazuje ozbiljne manjkavosti.

- ASK bi u procesu kontrole trebalo da utvrdi da li su finansijski izvještaji tačni, sastavljeni u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja, da li su prezentovani na fer i objektivan način. Takođe, nelogičnosti u izvještajima je potrebno detaljno provjeravati kroz sistem unakrsne provjere informacija iz različitih izvora. Osim toga, zakon mora predvidjeti sankcije za političke subjekte koji dostave nepotpun ili netačan izvještaj o sredstvima utrošenim za izbornu kampanju, ističu u CDT-u.

Sam proces kontrole, dodaju, nije dovoljno transparentan i sveobuhvatan, a ishod pojedinačnih kontrola uglavnom nije poznat, a nijesu javno dostupne ni pojedinačne odluke, obrazloženja, niti zapisnici o sprovedenoj kontroli obveznika zakona.

U CDT-u napominju da javnost nema dovoljno informacija o ishodima postupaka koje je pokrenula ASK.

- Izborna reforma ne smije biti fokusirana samo na proceduralna unapređenja. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su se manjkavosti zakona često koristile kao izgovor za nedostatak političke volje ili nedostatak profesionalne hrabrosti za konfrontaciju sa moćnim političkim akterima. Zato nova zakonodavna rješenja, prije svega, treba da budu usmjerena na reformu koja će ASK osloboditi od političkih uticaja i pružiti institucionalne garancije da ova institucija prestane da se bavi površnim administrativnim provjerama i fokusira na zaštitu integriteta izbornog procesa, zaključuju u CDT-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:16