Избори / - SRDJAN BOLJEVIC
05/11/2021 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЦЕГАС: Локални избори да више не буду „терен за анкетирање”

Усваjање ове инициjативе било би само први, али изузетно важан корак ка демократизациjи друштва, реформи локалне самоуправе и изласку из константе политичке кампање коjа се држи у животу неодржавањем локалних избора у jедном дану

У духу афирмациjе конструктивних демократских реформи у друштву, позивамо посланике у Парламенту Црне Горе да усвоjе предложену инициjативу о одржавању 16 локалних избора у jедном дану, навели су из ЦЕГАС-а.

– Усваjање ове инициjативе било би само први, али изузетно важан корак ка демократизациjи друштва, реформи локалне самоуправе и изласку из константе политичке кампање коjа се држи у животу неодржавањем локалних избора у jедном дану. Овом приликом, апелуjемо на доносиоце одлука да даље раде на реформи локалне самоуправе коjа jе приjеко потребна црногорском друштву – наводе из ЦЕГАС-а.

Ове реформе подразумиjеваjу и усваjање посебног Закона о локалним изборима, коjи би регулисао изборни процес на локалном нивоу.

– Таj Закон би требало да подразумиjева одржавање локалних избора у свим општинама у jедном дану. Такође, оно о чему би требало расправљати, а што би дугорочно потенциjално утицало на деполитизациjу и децентрализациjу у црногорском друштву jесу отворене листе и индивидуалне кандидатуре. Таj Закон би такође требало да буде праћен адекватним реформама локалне самоуправе, увођење политипског система организациjе и смањење бирократског апарата на локалном нивоу. На таj начин би се оптимизовала jавна управа, али и омогућио ефикасниjи и одрживиjи развоj црногорских општина – поручују из ЦЕГАС-а.

Из ове НВО поручују и да би овакве промjене биле у складу са препорукама Европске Комисиjе и вратиле би смисао постоjању локалних избора, али и уопште локалне самоуправе.

– Локални избори више не би били „терен за анкетирање” приjе парламентарних избора и омогућили би грађанима и грађанкама да суштински доносе одлуке у своjоj локалноj заjедници – поручују из ове НВО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:43