Милош Челановић / - BALSA RAKOCEVIC
11/05/2022 u 11:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Челановић: Абазовић спреман да због Вучића угрози црногорску економију Отвореним Балканом

Отворени Балкан ће додатно оптеретити наше административне капацитете, јер умјесто да се бавимо усвајањем европских стандарда, ми ћемо морати да се усаглашавамо са регионом, казао је Челановић

Након само недјељу дана од како је постао премијер, Дритан Абазовић потврђује наше сумње да ће са тог мјеста имати паралелну агенду, ону која је одговара интересима наше, него нама сусједне државе и њеном предсједнику Алексадру Вучићу, који је у коначном и аминовао улазак у мањинску владу његових политичких пулена, који у истој имају убједљиву већину. За разлику од “Европе сад” којом нам је махао бивши премијер, нови нам преко Отвореног Балкана нуди “Вучића сад”! Зато уосталом СД није зарад фотеља желио да преузима одговорност за Владу у коју због превеликог утицаја Вучићевих политичких послушника, не вјерује, саопштио је генерални секретар СД Милош Челановић.

Перма његовим ријечима, сада је јасно зашто у споразуму о формирању 43.Владе Црне Горе не стоји да се одлуке о стратеским државним питањима доносе консензусом већ “квалификованом” већином (иако нико не зна што је то-вјероватно љепши термин за прегласавање).

- Зато је и било потребно да СНП и УРА имају убједљиву већину. Наиме, јуче је премијер изјавио да се залаже за Отворени Балкан! Ова изјава заслузује дубљу анализу. Дакле, Отворени Балкан (на почетку име је било Мини-Шенген) је класично политичко питање,а не иницијатива економског карактера каквом се жели представити и за Црну Гору је мало тога из ове иницијативе што би нам ишло у прилог, обзиром на наше специфично мање тржиште и степен ускладјености прописа са ЕУ и Свјетском трговинском организацијом-СТО. (Црна Гора, Албанија и Сјеверна Македонија су чланице СТО, док Србија, БиХ и Косово нијесу) - наводи Челановић.

Обавезе, додаје,  које простичу из чланства у СТО у супротности су са Отвореним Балканом!

- Примјера ради, царинске стопе су различите од земље до земље,у зависности од потреба тржишта. Црна Гора и Албанија имају изузетно ниске царинске стопе на неке производе док се неки домаћи производи штите већим царинским стопама. Уколико би морали да ускладјујемо односно смањимо царинске стопе и тих производа које штитимо, довели би у ризик сопствене производјаче! Уз то Свјетска трговинска организација не познаје статус заједничког тржишта чланице и нечланице - каже Челановић.

Такође, наводи он, прихватањем идеје Отворени Балкан одричемо се контроле на границама и тиме значајно повећавамо ризик у борби против организованог криминала и шверца.

- Не мањи проблем је и повећање ризика од небезбједне хране-прописи који се тичу безбједности хране нису ускладјени. Србија, као велики произвођач хране, дозвољава много већи степен алфа-токсина који се толерише у млијеку, док Црна Гора штити своју мању мљекарску производњу ригорознијим критеријумон. Ако би ускладили стопе са већим производјачима угрозили би своју производњу. Црна Гора има велику диспропорцију у робној размјени (увоз много већи од извоза) и нема никакав интерес за даљом либерализацијом роба - истиче он.

Отворени Балкан ће, по мишљењу Челановић, додатно оптеретити наше административне капацитете, јер умјесто да се бавимо усвајањем евеопских стандарда, ми ћемо морати да се усаглашавамо са регионом који је далеко и за нас у погледу усаглашености са Европском унијом.

- О Отвореном Балкану треба разговарати аргументима и чињеницама, а не политичким флоскулама и театралним наступима. Једино тако можемо схватити да је ово и политички и економски штетан пројекат по Црну Гору, и да није у њеном интересу. Напротив - закључио је Челановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 05:06