/ - FOTO: CEMI
06/12/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЦеМИ: МУП да испуни захтјев ЕК и истражи случајеве дупло уписаних у једној или више сусједних држава

Они су позвали МУП и Владу да се окрену сређивању стања у бирачким списковим, јер се они, како су указали, требају очистити од оних који незаконито имају бирачко права, без обзира за коју партију гласају

Центар за мониторинг истраживање (ЦеМИ) позвао је Министарство унутрашњих послова (МУП) да досљедно поштује политичке и правне обавезе на ефикасној контроли бирачког списка, и да без одлагања спроведе поступке провјере и евентуалног одузимања држављанства и брисања свих незаконито уписаних бирача из бирачког списка Црне Горе.

Како је саопштено из ЦеМИ-ја, одређењем да не могу наставити поступање у предмету брисања дупло уписаних бирача, МУП не испуњава јасан захтјев Европске комисије из овогодишњег Извјештаја за Црну Гору у коме се експлицитно захтијева од надлежних институција да темељно истраже наводе о дупло уписаним бирачима у једној или више држава региона. 

-Овакво поступање МУП-а и отворена конфронтација са захтјевима ЕК доприноси даљем успоравању преговарачког процеса Црне Горе у дијелу политичких критеријума за чланство Црне Горе у ЕУ, и биће, готово извјесно, основ за нове критике Брисела ка актуелној Влади Црне Горе. Позивајући се на мишљење АЗЛП-а сходно коме „би обрада података који су им достављени била незаконита“ цијенимо да је МУП само пронашао изговор да не спроводи законом повјерене надлежности на контроли бирачког списка. Упитно мишљење директора АЗЛП-а не може укинути законску надлежност и обавезу МУП-а на поступање. Овакав став МУП-а доводи у питање постојање политичке воље актуелне владе спроводи активности усмјерене ка унапрјеђењу повјерења грађана у изборне процесе-каже се у саопштењу.

Из ЦеМИ-ја су оцијенили да МУП оваквим приступом није дао институционални одговор на захтјев те организације праћен доказима  постојање 2.691 бирача из Херцег Новог који су уписани у бирачки списак Црне Горе, а имају пријављено пребивалиште у Србији и Босни и Херцеговини и  961 бирача из Никшића који су уписани у бирачки списак Црне Горе а имају пријављено пребивалиште у Србији. Ријеч је о укупно 3651 бирачу који би требало да буду избрисани из бирачког списка.

-Подсјећамо да је ова Влада формирала Савјет за контролу бирачког списка а Министарство унутрашњих послова Савјет за транспарентност које се бави контролом бирачког списка. Нажалост, ова два савјета када је ријеч о контроли бирачког списка и брисању незаконито уписаних бирача нијесу испунили очекивања нити циљ зашто су формирани- сматрају у ЦеМИ-ју.

Они су позвали МУП и Владу да се окрену сређивању стања у бирачким списковим, јер се они, како су указали, требају очистити од оних који незаконито имају бирачко права, без обзира за коју партију гласају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:14