/ - FOTO: CEMI
08/11/2021 u 14:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЕМИ: Повући из процедуре допуне Закона о локалној самоуправи

У тој невладиној организацији (НВО) сматрају да договор треба да укључи да се након изборне реформе одрже ванредни парламентарни и предсједнички избори крајем 2022. или почетком 2023.

Допуне Закона о локалној самоуправи треба повући из процедуре и у оквиру Одбора за реформу изборног законодавства на уставан и законит начин договорити да у 24 општине избори буду одржани истог дана, сматрају у Центру за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), јавља МИНА.

Парламентарна већина предложила је допуне Закона о локалној самоуправи којим је предвиђено да локални избори буду одржани у 16 општина и Голубовцима истог дана наредне године и да одборницима у скупштинама општина Цетиња, Мојковца, Петњице, Улциња и Берана буде продужен мандат до тих избора.

-Предлажемо да предлагачи повуку приједлог из процедуре и да у оквиру парламентарног одбора власт и опозиција договоре одржавање локалних избора у једном дану у 24 општине Црне Горе, без изузетка, али на уставан и законит начин, док је расписане изборе потребно одржати у складу са процедурама и роковима који теку 5. децембра ове године-казали су из ЦеМИ-ија.

У тој невладиној организацији (НВО) сматрају да договор треба да укључи да се након изборне реформе одрже ванредни парламентарни и предсједнички избори крајем 2022. или почетком 2023.

ЦеМИ, како су рекли, снажно подржава идеју да се обједини одржавање локалних избора у свим општинама у једном дану, али и сматра да се расписани избори морају одржати у уставном и законском року.

Они су навели да је препорука Европске уније (ЕУ) да се кроз рад парламентарног одбора о изборној реформи размотри одржавање локалних избора у истом дану.

У ЦеМИ-ју сматрају да проблем није у оправданости идеје, већ у начину на који се она покушава остварити.

Оцјењује се да рјешење не може бити у продужавању мандата скупштинама општина, али да може бити у њиховом скраћивању.

-Договор власти и опозиције треба да буде одржавање локалних избора истовремено у све 24 црногорске општине без изузетка, можда већ у мају идуће године, без обзира колико је некима остало до краја мандата, укључујући и оне у којима се избори одржавају у децембру ове године- навели су из ЦеМИ-ија.

Тиме би се, како су рекли, на уставан и демократски начин дошло до рјешења да се у исто вријеме одржавају избори у свим општинама, а не како је предложено само у дијелу њих.

-Треба размотрити и укидање постојања могућности ванредних локалних избора по угледу на Босну и Херцеговину, односно да се четири године раније зна термин одржавања локалних избора, поново у истом дану, без обзира да ли су се неке владајуће коалиције у међувремену распале- казали су из ЦеМИ-ија.

Из те НВО оцјењују да је неприхватљиво да се изабраним одборницима, продужи након истицања мандат за пола године.

-На тај начин одборници би управљали општинама нелегално и нелегитимно пола године дуже. Грађани су носиоци суверенитета, којега привремено, на тачно одређен рок, код нас четири године, преносе на посланике/одборнике. Нико сем они не могу овластити некога да у њихово име влада- истиче се у саопшењу ЦеМИ-ија.

Наводи се да таква владавина не може бити призната јер не долази од грађана и да парламент не може бити изнад воље грађана.

-Закон о избору одборника и посланика је јасан када каже да мандат посланику и одборнику траје четири године. За промјену овог закона је потребна двотрећинска већина- каже се у саопштењу.

Указује се да је један од основних принципа организације демократских избора у Европи да се избори морају одржавати редовно.

-Копенхагенски документ ОЕБС-а из 1990. године поставља стандард који се односи на учесталост избора, који захтијева да се демократски избори одржавају у разумним интервалима утврђеним законом. Захтијева се да се избори одржавају у складу са постојец́им законским оквиром и да буду заказани у временских оквирима утврђених тим оквиром- наводи се у саопштењу.

Оцјењује се да је потпуно неоприхваљиво да се мијења законски оквир током изборног процеса, а посебно који има за циљ да укине укине изборни процесс који је у току.

У ЦеМИ-ију сматрају да би тоби о незабиљежен примјер у демократским земљама и да би нанио "тешку штету" стању владавине права и изборних слобода у Црној Гори.

Како су казали, предлагачи занемарују да је изборна администрација надлежна да спроводи изборе у складу са Уставом и Законом о избору одборника и посланика.

-Треба по сваку цијену спријечити распад изборне администрације ако би се десило да општинске спроводе изборе, а Државна изборна то не ради. Нанијела би се ненокнадива штета интегритету изборног процес- упозорили су из ЦеМИ-ија.

Они су позвали Скупштину да изабере предсједника Државне изборне комисије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:50