/ - LOGO CEMI
31/05/2022 u 14:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЕМИ: Скоро половина грађана није информисана о Отвореном Балкану

ЦЕМИ је истраживање спровео на узорку од 961 испитаника на територији Црне Горе, од петог до 22. марта

Више од 40 одсто грађана Црне Горе сматра да држава треба да се прикључи иницијативи Отворени Балкан, док је преко 17 одсто против те иницијативе, показало је истраживање Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ), јавља МИНА.

ЦЕМИ је истраживање спровео на узорку од 961 испитаника на територији Црне Горе, од петог до 22. марта.

Из ЦЕМИ-ја су навели да је о Отвореном Балкану потребно отвореније разговарати и да грађани нијесу довољно информисани о тој иницијативи.

“Док готово половина, 48 одсто испитаника процјењује да уопште није информисано или да је врло мало информисано о Отвореном Балкану, свега пет одсто тврди да је у потпуности информисано, а свега 16 одсто је донекле информисано”, казали су из ЦЕМИ-ја.

На питање да ли Црна Гора треба да се прикључи иницијативи Отворени Балкан, 41 одсто испитаних је одговорило потврдно, док је 17,3 одсто одговорило одрично, а 36,8 одсто је заокржило “не знам” као одговор.

“Ипак, проценат оних који подржавају иницијативу је близак онима који не могу да се одлуче - 37 одсто. Око седам испитаника није хтјело да одговори на питање”, рекли су из ЦЕМИ-ја.

Они су навели да што је особа млађа, то је већа вјероватноћа да је наклоњена идеји Отвореног Балкана, па 50 одсто младих (18-29 година) подржава иницијативу.

“Занимљива је значајна разлика у одоговорима у односу на националност испитаника, па 53 одсто Срба из узорка подржава иницијативу, 42 одсто Албанаца, 37 одсто Црногораца, 19 одсто Бошњака и 14 одсто Муслимана”, казали су из ЦЕМИ-ја.

Разлика, како су рекли из те НВО, уочљива је и у односу на вјероисповијест, па иницијативу подржава 68 одсто католичке, 44 одсто православне и 28 одсто грађана муслиманске вјероисповијест.

“Већинску подршку иницијативи дају симпатизери Грађанског покрета УРА, Демократског фронта, Демократа, и будуће странке бивших министара финанасија и економског развоја Милојка Спајића и Јакова Милатовића”, навели су из ЦЕМИ-ја.

На питање у којој мјери су упознати са иницијативом Отворени Балкан, 24,5 одсто грађана је одговорило да није информисано уопште, 23,5 одсто да је веома информисано, а одговоре “и јесам и нисам” и “донекле сам информисан/а” заокружило је 21,9, односно 16 одсто грађана. Да је у потпуности информисано казало је 5,2 одсто испитаника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:34