Sa samita u Ohridu / - VLADA CG
26/11/2022 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centar za ekonomske i evropske studije: Otvoreni Balkan politička a ne ekonomska inicijativa

Upravo činjenica da OB nema jasnu ni institucionalnu ni funkcionalnu infrastrukturu, treba da bude ključni argument čelnicima Vlade da odustanu od OB i okrenu se postojećim uspješnim regionalnim inicijativama

Analiza Ministarstva evropskih poslova jasno je pokazala da je inicijativa Otvoreni Balkan (OB) suštinski politička, a ne ekonomska kako se pokušava predstaviti. Nakon njenih nalaza koji ukazuju da Crna Gora ne treba da se priključi ovoj inicijativi, zabrinjava to što Vlada u tehničkom mandatu, ograničenog legitimiteta, ne odustaje od namjere da Crnu Goru uvede u OB, navode iz Centra za ekonomske i evropske studije.

- Upravo činjenica da OB nema jasnu ni institucionalnu ni funkcionalnu infrastrukturu, treba da bude ključni argument čelnicima Vlade da odustanu od OB i okrenu se postojećim uspješnim regionalnim inicijativama koje su pokazale brojne benefite za Crnu Goru, kao što su Berlinski proces i CEFTA - navodi se u saopštenju.

Ističu da su danas EU i CEFTA region najveći trgovinski partneri Crne Gore i trgovina sa njima ima snažan doprinos ekonomskom rastu. Pojednostavljenje trgovine sa regionom i EU je dio procesa u okviru primjene CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Da je OB samo priča puna praznih obećanja, ističu iz Centra, svjedoči i to da ovu inicijativu kroz ratifikaciju potpisanih sporazuma u parlamentima u djelo nijesu uspjele da sprovedu ni zemlje inicijatori (osim ratifikacije od strane parlamenta Srbije), čime ne uspijevaju da pokažu njenu primjenjivost u praksi. 

- Podsjećamo da je za primjenu bilo koje vrste ekonomskih integracija potrebno uključiti i informisati Skupštinu Crne Gore jer se set zakona za primjenu mjera mora usvojiti u parlamentu. Trenutna duboka i institucionalna kriza u kojoj se nalazi naša država iziskuje snažan dijalog i konsolidaciju snaga kako bi se ubrzale evropske integracije Crne Gore – cilj oko kojeg, makar deklarativno, nema sporenja među političkim akterima - navode iz Centra za ekonomske i evropske studije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. januar 2023 10:47