Бошњак, Радуловић / - фото: Игор Шљиванчанин
04/03/2022 u 20:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Мир нема алтернативу; Западни Балкан није периферија Европске уније, већ њено срце

Западни Балкан ниjе перифериjа Европске униjе, већ њено срце - поручио је Радуловић

Предсjедник Клуба посланика Демократски фронт - Покрет за промjене, Бранко Радуловић и потпредсjедница Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак састали су се данас са амбасадорком Чешке Републике у Црноj Гори, Jанином Хřебíчковом и њеном замjеницом Петром Али Долаковом и разговарали о тренутноj политичкоj ситуациjи у Црноj Гори у контексту регионалних и глобалних дешавања.

- Црна Гора се налази у изузетно сложеноj политичкоj, економскоj, социjалноj и безбjедносноj ситуациjи и пред великим изазовима. Мир нема алтернативу, и сад кључни моменат да се окупимо око истинских европских и грађанских вриjедности, како би Црна Гора на платформи ових вриjедности, од постоjећих лимита изнашла оптимална рjешења - истакао је Радуловић.

Како наводи, предсуслов свега jе транзициjа од аутократског режима коjи jе владао 30 година ка функционалноj демократиjи и изградњи професионалних институциjа.

- На тим основама се jедино може примиjенити нова економска политика и реформисати све секторске политике и интезивирати европске интеграциjе. Западни Балкан ниjе перифериjа Европске униjе, већ њено срце - поручио је Радуловић.

Он jе изразио забринутост за ратна дешавања и рекао да се мора све предузети да она jош више не ескалираjу, и да се мора наћи начин да се диjалогом што приjе риjеши ова ситуациjа.

Имаjући у виду да jе Чешка Република наредна предсjедаваjућа Европском униjом и да jе она и до сада показивала приjатељски однос према Црноj Гори, он jе исказао очекивање да Чешка учини напор и допринесе консолидациjи саме Европске униjе и да кроз конкретне активности подржи европску агенду Црне Горе и убрза процес интеграциjа. Такође jе замолио да се и друге државе Западног Балкана третираjу на сличан начин.

- Неопходно је у овоj ситуациjи вући мудре и државничке потезе и свима на првом мjесту треба да буде Црна Гора, њена будућност и њен европски пут. Имаjући у виду глобална кретања, нажалост и ратна дешавања на тлу Европе,  у овом тренутку су нам потребни мир, jединство и инклузиjа свих, али на платформи европских и реформских вриjедности, jер jе то jедини пут коjи значи развоj и перспективу Црне Горе - истакла је потпредсjедница Бошњак.

Она је казала да jе спремна да подржи и допринесе свему ономе што jе напредак на том путу.

- Потребно је да Црна Гора у овом историjском и тешком тренутку европског континента што приjе има стабилну и ефикасну проевропску владу и да настави реформе неопходне за наставак европских интеграциjа земље. Сада више него икад у потпуности разумиjемо да jе интеграциjа региона заснована на европским вриjедностима у егзистенциjалном интересу земље. Чешка Република jе спремна да учини своj дио у одржавању овог питања високо на дневном реду ЕУ током чешког председавања ЕУ, рекла jе амбасадорка Хřебíчковá.                                 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:05