/ Foto: Arhiva
16/09/2021 u 18:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цетињска управа за катастар одбила захтјев Митрополије о промјени власништва над манастиром

Утврђено да достављени докази не представљају ваљан правни основ за исправку уписаног права својине

Цетињска подручна јединица Управе за катастар и државну имовину одбила је захтјев Митрополије црногорско-приморске (МЦП) за брисање Пријестонице из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром.

Kако се наводи у рјешењу, у које је агенција Мина имала увид, одбија се као неоснован захтјев за „исправку погрешно уписаног права својине“ над више непокретности, и да се на тим непокретностима као власник упише Цетињски манастир, односно МЦП.

У опширном образложењу се, између осталог, наводи да је утврђено да достављени докази, у конкретној правној ствари, не представљају ваљан правни основ за исправку уписаног права својине, упис или промјену извршеног уписа на предметним непокретностима.

Влада је у понедјељак наложила Управи за катастар и државну имовину да, без одлагања, у листу непокретности за Цетињски манастир, умјесто Пријестонице, као власника упише државу.

- Налаже се Управи за катастар и државну имовину да одмах и без одлагања изврши исправку уписаног носиоца права својине на начин што ће, умјесто Пријестонице Цетиње, као носиоца права својине вратити упис на Државу Црну Гору- наводи се у закључку који је Влада усвојила у сриједу.

Закључак је усвојен без одржавања сједнице, на основу прибављене сагласности већине чланова.

Из Владе су Управи за катастар и државну имовину наложили и да без одлагања, до окончања поступка промјене уписа, у листу непокретности унесе забиљежбу забране отуђења и оптерећења.

Влада је ту одлуку донијела дан уочи сједнице Скупштине Пријестонице Цетиње, на чијем је дневном реду била иницијатива грађана за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:49