/ - МИлован Нововић
27/02/2023 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ćorović: BS nije glasala ni za jednog kandidata iz principijelnih razloga

Istakao je da politika Bošnjačke stranke poziva na dijalog i kompromis, te da su od starta pozivali sve na dogovor u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda

Bošnjačka stranka nije glasala ni za jednog predloženog kandidata za sudije Ustavnog suda iz principijelnih razloga koji se odnose na ignorantski odnos trenutne skupštinske većine prema predstavnicima manje brojnih naroda u Crnoj Gori, poručio je Jasmin Ćorović, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

-Odluka BS da ne glasa kandidata Resulbegovića za sudiju Ustavnog suda nema konotaciju vezanu za nacionalnu pripadnost kandidata, kako se to želi spočitati Bošnjačkoj stranci, čemu u prilog govori činjenica da nismo glasali ni za ostale predložene kandidate. Naša je odluka rezultat našeg odnosa prema činjenici da se krši ustavna obaveza srazmjerne zastupljenosti u Ustavnom sudu koja se garantuje svakoj manjini posebno i srazmjerno, a ne svim manjinama grupno, kao i našeg odnosa prema činjenici da je imenovanje i tog jednog predstavnika manjina rezultat dogovora iz kojeg smo mi kao stranka bili isključeni. Dakle, nećemo da učestvujemo u fingiranju proporcionalne zastupljenosti, posebno ne tamo gdje nismo ni konsultovani ni uključeni u pregovorima- kazao je Ćorović.

Đeljošaj: DPS-u i BS-u nezamislivo da sudija Ustavnog suda bude Albanac

Istakao je da politika Bošnjačke stranke poziva na dijalog i kompromis, te da su od starta pozivali sve na dogovor u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda.

-Smatramo da je funkcionalnost ove najveće sudske instance od krucijalne važnosti za stabilnost društva, ali smo tražili da dogovor bude fer i inkluzivan. Podsjećam javnost na činjenicu da su na Ustavnom odboru poslanici DF, Demokrata i URA-e izabrali koji će to predstavnik manjina proći dalje na glasanju. Rezultat glasanja na Ustavnom odboru nije plod dogovora niti kompromisa sa manjinama, a pogotovo ne sa BS koja je autentični predstavnik bošnjačkog naroda. Takav pristup je neprihvatljiv. Grupaciju oko DF, Demokrata i URA-e ne podržava ni tri odsto manjina u Crnoj Gori, pa je i neprihvatljivo da oni biraju člana iz reda manje brojnih naroda- zaključio je Ćorović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 10:50